maandag 6 augustus 2012

Penzance

We waren zondag 5 augustus te gast bij de Penzance Baptist Church die bijeenkomt in het kerkgebouw aan Clarence Street in Penzance. De straatgevel van het gebouw is wit en door de palmbomen krijg je bijna de indruk in de tropen beland te zijn...


Het was ong. 45 minuten rijden naar de kerk. Rond 10.00 uur vertrokken we met de auto. De weggetjes van en naar ons vakantiepark zijn erg smal, dus het is iedere keer hopen dat er geen tegenliggers zijn...


We waren nog maar net vertrokken, of we zagen een hoop water op de weg. We keerden (gedachtig aan Limpley Stoke, waar het tot aan de uitlaatpijp kwam) en kozen een andere route. 's Middags is Jan nog even gaan kijken en het bleek dat dit heel normaal was. De beek loopt nl. over de weg (staat netjes aangekondigd) en als het veel geregend heeft, is er meer water. 's Avonds zijn we er wel twee keer doorheen gereden!



Voorganger in beide diensten was de predikant van de gemeente, Rev. J. Stobbs. 's Ochtends sprak hij naar aanleiding van Mattheus 5:2 over de betekenis van de Bergrede. Het thema van de preek was 'Kingdom Living'. Hij besprak een aantal visies op de Bergrede en legde toen uit hoe hij deze rede zelf zag: als een richtsnoer voor het leven van de gelovigen, die door Gods genade hun leven daarnaar richten, hoewel dat altijd een strijd blijft.
's Avonds ging de preek over 2 Kronieken 10:8. Daar is te lezen dat de koning Rehabeam de wijze raad van de adviseurs van zijn vader Salomo in de wind slaat en het verkeerde advies volgt. Het thema van deze preek was dan ook 'Listening to the wrong advice'. De predikant hield ons voor dat ieder die het woord van God hoort voor de keuze wordt gesteld of hij de goede raad van het evangelie wil opvolgen. Door Gods genade en Geest worden mensen die van nature verkeerd kiezen, bewogen om toch de goede keus te maken. Na de avonddienst werd het Heilig Avondmaal gevierd.
In deze kerk werd de gemeentezang op een orgeltje begeleid. Er werd gezongen uit een hymnboek dat liederen van onder meer Wesley en Watts bevatte. Een aantal melodieën konden we goed meezingen (bekend uit Joh. de Heer), andere waren wat lastiger. Maar omdat we van elk lied alle
coupletten zongen, ging het aan het eind telkens best redelijk. Een voor ons opmerkelijk gebruik in deze gemeente was, dat mensen tijdens de preek en het gebed reageerden op statements van de dominee door (naar wij aannamen instemmend) te hummen.
De predikant stond, net als de voorgangers in de Schotse kerken die we bezochten, aan het eind van beide diensten bij de uitgang om de kerkgangers een hand te geven. Hij vroeg of wij van 'de' Dutch reformed church waren. We hebben uitgelegd dat er nogal wat gereformeerde kerkgenootschappen zijn in Nederland en dat wij bij een van die denominaties ter kerk gaan.

In Penzance is het klimaat vrij zacht, waardoor er palmbomen en andere subtropische planten groeien. Deze foto is in de straat van de kerk gemaakt.




De stad biedt een mooi uitzicht op St. Michael's Mount.


St.Michael's Mount rijst op uit het water van de Mounts Bay. Volgens Romeinse geschiedschrijvers was dit het eiland Ictis, in de ijzertijd een centrum van de tinhandel van Cornwall. Het is gewijd aan de aartsengel Michaël, die hier in 495 zou zijn verschenen. Toen de Normandiërs Engeland in 1066 veroverden, werden ze getroffen door de gelijkenis van het eiland met hun eigen Mont-Saint-Michel. De benedictijnen daarvan werden uitgenodigd om hier een kleine abdij te bouwen. Na de ontbinding van de kloosterorden werd de abdij deel van een fort in de keten van kustforten die Hendrik VIII liet bouwen om een dreigende aanval van de Fransen af te slaan. In 1659 kocht kolonel John St. Aubyn het eiland. Zijn nakomelingen maakten een prachtig buitenhuis van het fort. 
Bij eb is het eiland lopend te bereiken.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.