dinsdag 24 september 2013

Deventer - dinsdag

Vandaag stond Deventer op het programma, dat ligt zo'n 30 km. van ons vakantiehuisje vandaan. We vertrokken rond 10.30 uur.
In de reisgids stond dat je aan de overkant van de IJssel (gratis) kunt parkeren en je dan met het voet/fietsveer (retour 1,50 p.p.) kunt laten overzetten.
Dat leek ons wel leuk, dus maakten we daar gebruik van!



Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Omstreeks 768 opende de Angelsaksische prediker Lebuinus er een missiepost en liet er een eerste houten kerkje bouwen. Hij noemde de plaats Daventre naar zijn geboorteplaats Daventry, ten zuiden van Leicester. Rondom het kerkje ontstond een kleine handelsnederzetting, die mede dankzij de vestiging van een bisschoppelijk hof - de bisschop van Utrecht resideerde van 895 tot 920 in Deventer - snel in belangrijkheid toenam. Al in 952 werd Deventer in een oorkonde als stad vermeld en in 1040 werd een aanvang gemaakt met de bouw van een romaanse basiliek. Deventer groeide in de eeuwen daarna uit tot een machtige handelsstad, die sinds 1285 deel uitmaakte van het Hanzeverbond. In 1334 legde een grote stadsbrand tweederde van de stad in as. Na eeuwen van voorspoed ging het na 1500 bergafwaarts met de handel en nam het belang van de stad af. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd Deventer een paar keer belegerd, maar kwam uiteindelijk in 1591 definitief in Staadse handen. Kort daarna werd de stad van een nieuwe verdedigingsgordel voorzien. In 1672 werd de stad ingenomen door Munsterse troepen, die pas twee jaar later, na overhandiging van het stadszilver, vertrokken. In de eeuwen daarna fungeerde Deventer voornamelijk als regionaal handelscentrum. Pas in de loop van de 19e eeuw was er weer sprake van een economische opleving en ontwikkelde Deventer zich tot een vooraanstaande industriestad. Het middeleeuwse karakter van deze Hanzestad is gelukkig goed bewaard gebleven.

Ons eerste stop was bij De Dikke van Dale, waar we koffie/thee met Deventer koek namen. Daarna liepen we naar de VVV op de Brink om daar een stadswandeling te kopen.


We zagen achtereenvolgens:

het Waaggebouw



het pand De Drie Haringen
(Op de gevelsteen staat: Dit hus is godt bequam i di drie vergulde herick is si naem.
Ano Domini 1575).



de Muntentoren


de Bergkerk



de Brink


de Walstraat (met heel veel leuke antiekzaakjes)





de Wilhelminafontein


de Grote of Lebuinuskerk


de mooie gevel van V&D (met daarop de godinnen Juno en Diana)


en heel veel mooie straatjes en geveltjes.






Ondertussen aten we nog een lekkere pannenkoek bij Ot & Sien.


Daarna kochten we bij J.B. Bussink echte Deventerkoek!

Helaas was mijn fototoestel niet opgeladen en stopte er dus mee...
Daarom geen foto's van het Deventerkoekwinkeltje, de Botermarkt, het Penninckshoekje, de Vrouwengevangenis, het woonhuis van Jacob Revius, dat naast het woonhuis van Jan Pieterszn. Sweelinck blijkt te staan enz. We moeten dus nog eens een keertje terug ;-)

Rond 15.30 uur namen we de pont weer terug naar de overkant van de IJssel. Daar liepen we nog een rondje door het stadspark.
We reden nog een heel stuk langs de IJssel, langs Terwolde en namen bij Welsum het pontje naar Olst en reden daarna via Raalte weer naar Haarle!

1 opmerking:

  1. Goed zo, mooi verslag voor de eenzame thuisblijvers... Leuke foto's en natuurlijk jaloers alleen al vanwege de culinaire stops... Daarom idd vasthouden aan goede gewoontes!
    Alvast fijne dag morgen. De thuisblijf(front)commissie.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.