zondag 24 juli 2016

Sunday in CPH

Om 8.30 uur ontmoetten we elkaar aan het ontbijt, deze keer in 'ons' hotel. Een uur later vertrokken we lopend naar de kerk.

Op verzoek van Anne Laura bezochten we de Hillsong Church in Kopenhagen. Hillsong is ontstaan in Australië, maar telt inmiddels vestigingen over de hele wereld. In Kopenhagen komt de Hillsong Church bijeen in het Bremen Teater (ja, Denen schrijven dat zonder h!). Dat was tien minuutjes lopen van ons hotel, dus prima. We werden vriendelijk ontvangen met koffie en een praatje.


Voor de meesten van ons was het een eerste kennismaking met deze vooral op jongeren gerichte pinksterkerk. Voordeel is dat de dienst geheel in het Engels is. Er werd nog een Deense jongeman op het podium gehesen die aanbood te tolken voor de Denen, maar daar bleek niemand behoefte aan te hebben.


De muziek was hedendaagse worship met gitaren, een drumstel, enkele zangers. Je mocht meezingen, klappen, zwaaien, al naar behoefte. De teksten waren overzichtelijk, met veel herhaling.
Er werd uiteraard ook gebeden. Bij de ingang kregen we al een briefje voor een prayer request. Diverse mensen hadden  dingen ingevuld, zowel gebeds- als lofprijzingspunten.

Na de worship was er een collecte. De enveloppen die klaar lagen op onze stoel kon je invullen (creditcardgegevens) of vullen. Hoewel nieuwkomers geen donatie hoefden geven, heeft Arjen namens ons allen toch maar een bedrag ingevuld.

We werden uitgenodigd even contact te maken met de persoon voor of achter ons. De jongeman voor mij, zelf woonachtig in Kopenhagen, vroeg of ik ik NL ook naar de kerk ging. Op mijn bevestiging vroeg hij "pentecostal?". Ik moest hem teleurstellen door "presbyterian" te antwoorden. Al geloof ik niet dat hij er zwaar aan tilde.


Lead Pastor Thomas Hansen hield daarna een behoorlijk uitgebreide preek. Die ging niet over een Bijbelpassage, maar over een thema. Daar werden dan allerlei bijpassende teksten bij geciteerd. Waarschijnlijk als gevolg daarvan won, om het maar eens klassiek uit te drukken, de bevinding het wel wat van de exegese.

Het was wel een goed gestructureerde preek met meerdere punten en volop ruimte voor toepassing.

Het ging over de leeuw en de hond. Dit beeld is ontleend aan Prediker 9:4, waar staat dat zolang iemand leeft, er hoop is, en dat een levende hond beter is dan een dode leeuw.
De pastor bestreed het beeld dat mensen hebben dat je als gelovige altijd kracht hebt, en jezelf altijd gelukkig voelt. Ook in het geloof zijn er momenten dat iemand zich leeg voelt en moedeloos door tegenslag. Dus meer hond dan leeuw. We hebben soms zo'n "hondse" periode, die horen erbij.

De drie kernpunten waren:
Stay planted, stay connected en stay grateful.
Het beeld kwam naar voren van de mobiele telefoon die zonder opgeladen te worden, ermee ophoudt. Zo moeten wij opgeladen worden door de Bijbel, in de gemeente, door gebed en meditatie. Jezus zegt niet dat wij het natuurlijke moeten doen en hij daarnaast het bovennatuurlijke zal doen, maar: zonder mij kun je niets. Werk uw eigen zaligheid met vrezen en beven, zo werd benadrukt, want het is God die in u werkt het willen en het werken. Activiteit die niet voortvloeit uit wat Jezus in ons legt vreet energie en laat ons leeg. Daarom zegt hij: Kom tot mij als je moe en belast bent.

Ook het dankbaar zijn werd benadrukt; juist ook als je in een 'hondse' periode zit is er reden genoeg tot dankbaarheid. Zoals de tekst uit Prediker zegt is er hoop voor ieder die leeft. Het verhaal van de vrouw met de zieke dochter werd aangehaald. Jezus zei dat het brood niet voor de honden was, maar zij vroeg toen om een kruimel. Ze miskende niet dat ze hond was. Jezus noemt juist dat een groot geloof. Ook de grote apostel Paulus noemde zich achtereenvolgens de minste apostel, de minste van de gelovigen en de grootste van de zondaars. Het gaat om de grote genade. Ik heb niets. Jezus is alles wat ik heb en nodig heb. Ook al ben ik slechts een hond. Zijn kracht werkt in onze zwakheid. De preek eindigde met de oproep aan ieder die dat nog niet gedaan had om Jezus als redder aan te nemen en vanaf vandaag met en voor hem te gaan leven.

Daarna volgde stil gebed, mochten mensen die vandaag tot de beslissing waren gekomen om Jezus te volgen hun hand opsteken, zodat de pastor wist voor wie er gebeden moest worden (het publiek werd geacht naar de vloer te kijken i.v.m. privacy) en baden we samen hardop.

Al met al een dienst waar voor ons steile gereformeerden m.n. in de preek verrassend veel herkenningspunten zaten.

Na de dienst liepen we terug naar ons hotel.


Omdat er geen airco is en het ook hier hoog zomer is, was het op de kamers niet te harden. Onze hop-on-hop-off kaart van gisteren was ook vandaag nog geldig en we besloten dat dit een mooi moment was om de boottocht te maken die we nog tegoed hadden. We liepen naar het opstappunt bij het Marriott Hotel en voeren door de Sudhavn, Inderhavn en Nyhavn richting de cruise terminal en v.v.

















Vanaf de Havnegade liepen we weer terug naar ons hotel, waar we een tijdje hebben gelezen in de lobby. Daar voel je af en toe een windje en is het redelijk uit te houden.





Vervolgens aten we in het restaurant in ons hotel: The Italian. Zoals de naam al doet vermoeden: italiaans eten.


Morgenochtend vertrekken we naar Hirtshals, een rit van zo'n 4,5 uur. Daar nemen we om 20.45 uur de boot naar Kristiansand.

En last, but not least: ons reisgezelschap is compleet!


2 opmerkingen:

  1. Leuk hoor, van Amerika naar Denemarken in vogelvlucht. We genieten mee op afstand!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook wij kijken en lezen weer mee. De foto's zijn zeg maar perfect. Arjen zal toch nog een keer terug moeten naar de Grand canyon :-) Dat viel me tegen. Veel plezier daar, een beetje koeler weer en tot de volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.