zondag 6 augustus 2017

Dag 17 - Thuis!

Voor de bezorgde lezertjes:
na een zeer voorspoedige reis, we hadden alleen wat oponthoud in de buurt van Antwerpen, zijn we gistermiddag allemaal weer veilig thuis gekomen!

Tot de volgende reis.


vrijdag 4 augustus 2017

Dag 16 - Overlord Museum en Port-en-Bessin

Ook vanmorgen bivakkeerden we in/rond het vakantiehuisje.


Na de middag vertrokken we richting Colleville-sur-Mer en bezochten het Overlord Museum.


Operatie Overlord was de codenaam voor de invasie door de geallieerden in het bezette West-Europa. Het plan werd bedacht door de leiders van de militaire geallieerde top, onder leiding van de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower. Operatie Overlord begon op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.

De geallieerden hadden 5 juni uitgekozen voor de invasie, maar het werd begin juni slecht weer. Op 3 juni werd besloten de invasie een dag uit te stellen. Er was al een konvooi van 140 schepen onderweg. Een vliegtuig probeerde duidelijk te maken dat het konvooi moest terugkeren en na enkele pogingen draaide het konvooi zich om. Maar het weer bleef slecht. Na 7 juni zou er twee weken gewacht moeten worden op de juiste getijden. Alle troepen en het materieel lagen al klaar voor de aanval. Toen voorspelde de hoofdmeteoroloog redelijk goed weer tussen maandagmiddag 5 juni en de volgende dag. Het was het riskeren waard. De vijand zou geen invasie verwachten tijdens een storm en ook werden Duitse boten teruggeroepen naar hun haven, vanwege de storm.


De eerste dag van Overlord werd aangeduid met D-day, een term die vaak wordt geassocieerd met de hele operatie.


Op de eerste dag van Operatie Overlord zijn veel militairen en wapens ingezet:
20.000 voertuigen, waaronder meer dan 1000 tanks,
156.205 militairen, waaronder 73.000 Amerikanen, 98.705 Britten en Canadezen,
11.590 vliegtuigen,
3.500 zweefvliegtuigen,
meer dan 6.800 torpedojagers, mijnenvegers, landingsvaartuigen, vrachtschepen, fregatten, korvetten, kustvaarders, hulpschepen, kleine boten, onderzeebootjagers, enz.



In het museum zijn ruim 35 voertuigen, tanks en kanonnen uitgestald van de zes legers die in Normandië actief waren, daarnaast ook veel persoonlijke items van soldaten.
De collectie werd verzameld door Michel Leloup die de oorlog heeft meegemaakt en ook betrokken was bij de reconstructie van Normandië.
Indrukwekkend om te zien!







Daarna reden we voor een bakje koffie naar Port-en-Bessin.




Vervolgens liepen we een rondje door dit plaatsje en kwamen op het strandje terecht, waar duizenden schelpen voor het oprapen lagen. Op 'ons' eigen strand konden we er met veel moeite een paar vinden, maar hier was er overvloed. Geen idee hoe het komt dat er hier zo enorm veel schelpen liggen.





Aan het eind van de middag liep Jan nog een rondje door Vierville-sur-Mer. In het dorp waren ook nog enkele gedenkstenen aan WWII te vinden.




Om 19.30 uur (vroeger beginnen ze hier niet) aten we nog een hapje bij het restaurantje waar we vorige week zaterdag ook waren, La Sapinière.



Ondertussen zijn de koffers bijna ingepakt en zijn we dus klaar voor vertrek!

donderdag 3 augustus 2017

Dag 15 - La Cambe en Rennes

Vanochtend werd er opnieuw rustig opgestart. Eerst een bakje koffie in de zon op het terras en vervolgens een ontbijtje, opnieuw gevolgd door koffie.
Daarna zocht Mat z'n laatste spullen bij elkaar, hij ging ons nl. vandaag verlaten en vliegt op dit moment ergens tussen Rennes en Nice.
AL is vanaf Eindhoven ondertussen in Zuid-Frankrijk geland, waar ze nog twee weken vakantie gaan vieren voor ze zich in het studentenleven storten.

Na de lunch trokken we gescheiden op.
De Hakbijl-family vertrok naar Rennes en Jan en ik reden naar La Cambe.


Hier is een begraafplaats waar Duitse soldaten begraven liggen, zij sneuvelden tijdens de gevechten die na de landing van de geallieerde troepen in Normandië plaatsvonden. In totaal zijn er 21.160 soldaten begraven, waarvan 207 niet meer geïdentificeerd konden worden.





In het midden van de begraafplaats ligt een heuvel, waarop een basalten kruis prijkt geflankeerd door twee figuren en de tekst: 'Gott hat das letzte Wort'. Rondom deze heuvel liggen de graven verdeeld in 49 rechthoekige perken. De graven zijn gekenmerkt door platte tegels in het gras waartussen op regelmatige afstanden groepjes van 5 basalten kruisjes staan.




Vervolgens reden we door allerlei gehuchtjes weer richting Vierville-sur-Mer.
Vlakbij ons vakantiehuisje is het D-Day Omaha Museum gevestigd. We liepen een rondje over het terrein, waar een aantal landingsvaartuigen en wapens staan te vergaan.







Op de Boulevard de Cauvigny (de straat waar ons vakantiehuisje aan ligt) ontdekten we onderstaand herdenkingsbord.
Dit is geplaatst ter herinnering aan Operatie Aquatint. Een groep Britse commando's voerde in 1942 een verkenningsmissie richting de kust uit. Door het slechte weer kwamen ze niet op de beoogde plek terecht, maar in Vierville-sur-Mer, vlakbij een Duitse wachtpost. Ze werden dan ook al snel ontdekt en probeerden terug te gaan naar hun schip. Helaas lukte dat niet en werden er een aantal gedood en de rest gevangen genomen. Onder hen ook een Nederlandse soldaat.






Ook liepen we langs het monument waar de eerste Amerikaanse begraafplaats was.
Er waren twee plaatsen aangewezen waar de doden begraven moesten worden. Omdat er na D-Day zoveel slachtoffers op de stranden te betreuren waren, werd onderaan de klif een massagraf gemaakt. Op 7 juni 1944 werden hier al 457 soldaten begraven en later nog veel meer. In juli 1944 werden de lichamen overgebracht naar Colleville-sur-Mer.


De rest van het gezelschap vermaakte zich in Rennes, de hoofdstad van Bretagne.



En bekeken o.a. het Parc du Thabor.









En leverden Mat vervolgens af bij de Aéroport Rennes St. Jacques.



Inmiddels is hij ook in Nice aangekomen.
Fijne vakantie gewenst!