donderdag 5 augustus 2021

Laatste dag in Cadzand

Vanmorgen waren we bij de tweede ontbijtgroep ingedeeld, dus konden we een uur langer op bed blijven liggen ;-)
Na het ontbijt scheidden onze wegen zich: J&J gingen naar Brugge...







... en de rest vermaakte zich in de buurt van het hotel.

Er werd een kunstatelier bezocht in Zuidzande, een kringloopwinkel in Schoondijke, er werd gewinkeld in Sluis, geluncht in Cadzand, een rondje rond de kerk gelopen in IJzendijke en alleen al om de naam reden we door Waterlandkerkje weer terug naar Cadzand, waar we op het terras van Petra's Presents genoten van een lekker mokka-ijsje, koffie en bonbon!


In Atelier De Test exposeren 35 kunstenaars uit binnen- en buitenland in een 200 jaar oude schuur en wagenhuis. In vroeger tijden werden in deze schuur eersteklas Zeeuwse trekpaarden gefokt.




Belfort in Sluis


Het belfort is een rechthoekig gebouw met een ingebouwde toren: het eigenlijke belfort (een vierhoekige toren met vier uitgekraagde hoektorentjes). 
Met de bouw van het belfort in Sluis is mogelijk al in 1386 begonnen. In Nederland zijn er slechts twee belforten: een in Zutphen en deze in Sluis. In Belgiƫ en Noord-Frankrijk zijn er veel meer te vinden.
Bij het geallieerde bombardement van 11 oktober 1944 werd het gebouw (en ook bijna de hele stad) verwoest. Als enige van de historische gebouwen in het centrum van Sluis werd het belfort weer herbouwd.
Ook de klokkenman, Jantje van Sluis, werd weer op de toren geplaatst. Het houten beeldje bleef nl. wel gespaard bij het bombardement.


Over de oorsprong van Jantje doen diverse volksverhalen de ronde. 
Sluis werd in 1604 door Prins Maurits veroverd. In 1606 probeerden de Spanjaarden Sluis weer in handen te krijgen bij de Aanval op Sluis. De Spanjaarden verzonnen een list, waarbij ze een leger opstelden bij de Oostpoort, terwijl aan de zuidzijde een schijnmanoeuvre moest plaatsvinden om de aandacht af te leiden. Op het afgesproken tijdstip, als de klok zou slaan, diende de aanval te worden ingezet. De klok sloeg alleen niet, want de klokkensteller, bijgenaamd Jantje van Sluis, was die dag juist naar de kermis geweest en had daar te veel gedronken. Hij liet zijn zoon de klok opwinden. Die deed dat te stevig, waardoor het mechanisme dienst weigerde en de klok niet sloeg. De Spanjaarden dachten aan verraad en durfden de stad niet in te nemen. Jantje van Sluis is sindsdien de held van Sluis. Hij mag nu nog dagelijks ieder kwartier op de klok slaan!






IJzendijke


De Mauritskerk, het eerste kerkgebouw in Zeeland dat specifiek voor protestantse erediensten werd gebouwd (1612-1614).


Prins Maurits zet de Spanjaarden schaakmat op de markt van IJzendijke!



Waterlandkerkje


Cadzand



Bij Brasserie LouLou, direct naast ons hotel, aten we weer voortreffelijk!


Helaas zit de vakantie er nu weer op... Graag tot de volgende reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.