Vanochtend begon de dag goed: AL bakte pannenkoeken voor ons! Na het ontbijt en een bakje koffie vertrokken we voor een bezoek aan de stad Maastricht. Lopend zouden we er zo'n drie kwartier over doen om het centrum te bereiken, dat vonden we wat ver. Daarom gingen we met de auto en parkeerden in het Mosae Forum.
Aan het begin van onze jaartelling bouwden de Romeinen een vaste oeververbinding over de Maas aan de drukke handelsweg tussen Noord-Frankrijk en de Rijn. Bij de brug ontwikkelde zich de nederzetting Trajectum ad Mosam, het latere Maastricht. Dankzij de ligging werd de stad een belangrijke vestingstad.
Sinds 1664 zetelt het stadsbestuur in het stadhuis op de Markt, een ontwerp van de bekende architect Pieter Post.
Op het plein voor het stadhuis staat een standbeeld van Jan Pieter Minckelers, een Nederlandse wetenschapper en uitvinder. Hij wordt gezien als de ontdekker van het lichtgas (steenkoolgas) en de gasverlichting.
Inmiddels hadden we wel trek in een lunch. We aten een lekkere tosti in de binnentuin bij 'Grenzeloos' aan de Boschstraat. Bekenden uit Middelharnis hadden hier gisteren gegeten, zodoende kwamen we op het idee. De zoon van mijn voormalige werkgever is mede-eigenaar van deze zaak. Blijkbaar was hij vandaag niet aanwezig. 'Grenzeloos' biedt jonge statushouders een leerwerktraject aan. Zo kunnen ze praktische werkervaring opdoen, de taal oefenen en vaardigheden leren.
Dat smaakte prima!
Na de lunch liepen we naar Sostrene Grene en vervolgens naar Boekhandel Dominicanen, gevestigd in de Dominicanenkerk. Daar was het zo druk dat we een poosje buiten in de rij moesten staan. Gelukkig mochten we al snel naar binnen.
Na wat rondgekeken hebben, was het wel weer tijd om buiten van het mooie weer te genieten en de stad te verkennen.
In de middeleeuwen was het Vrijthof de ommuurde voorhof van de Sint Servaaskerk. De naam verwijst niet, zoals vaak wordt gedacht, naar Friedhof, het Duitse woord voor kerkhof, maar naar 'vrijplaats', een plek waar de stadswetten niet golden.
Op het graf van Servatius, de eerste bisschop van Maastricht, werd een houten kapel gebouwd die rond 550 werd vervangen door een stenen kerk. In de 8e eeuw werd een nieuwe kerk gebouwd. Na verwoesting door de Noormannen werd de kerk in de 10e eeuw herbouwd. Tussen 1000 en 1250 kreeg de kerk in verschillende bouwfases haar huidige aanzien. De vele verbouwingen waren het gevolg van het toenemende belang van de kerk als pelgrimskerk.
Naast de Sint Servaas-basiliek staat de Sint Janskerk, gebouwd als parochiekerk van de Sint Servaas. De Staten Generaal wezen de kerk in 1632 toe aan de protestantse gemeenschap.
Het Vrijthof, 'de hoeskamer van Mestreech'.
De Sint Servaasbrug is 160 meter lang en werd gebouwd tussen 1280 en 1298.
Rond 15.30 uur gingen we weer terug naar het vakantiehuisje. We aten home cooked food en maakten ook vanavond nog een wandeling in buurt. Dit keer was het uitstapje naar de Pieterplas en Eijsden.
Aan de oostkant van de Maas onder Maastricht ligt de grootste grindplas van Zuid-Limburg: de Pieterplas, 141 ha groot.
Opnieuw uitzicht op de ENCI, nu alleen vanaf de andere kant van het water.
Daarna maakten we nog een stop in Eijsden. Bij deze plaats komt de Maas Nederland binnen. In de 18e eeuw was 'Eesjde' een bloeiende havenplaats met een veer over de Maas en een Maastol. Volgens de reisgids: 'combineert Eijsden als grensstad de Waalse sfeer met de Vlaamse gastvrijheid en de Limburgse levensvreugde'.
Wij liepen over het Bat, eens de handelskade.
Een voet- en fietsveer verbindt in de zomermaanden Eijsden met Lanaye in Belgiƫ.
Dat was opnieuw een mooie dag, tot morgen!