woensdag 2 augustus 2017

Dag 14 - Bayeux

Vandaag zou een regenachtige dag worden. En dat bleek ook zo te zijn.
Vanochtend brachten we vooral binnenshuis door.

Na de lunch vertrokken we naar Bayeux.



Zondag waren we natuurlijk al in de kathedraal. Vandaag dus alleen een rondje rond de kerk.


De stad is gesticht in de Keltische tijd. De naam stamt af van de naam van de stam die er in die tijd leefde, de Baiocasses. In het jaar 890 werd de stad door de Noormannen verwoest. In 1077 werd in opdracht van bisschop Odon de Conteville, de halfbroer van Willem de Veroveraar, begonnen met de bouw van de kathedraal Notre-Dame. Tijdens de Honderdjarige Oorlog wordt Bayeux in 1450 belegerd door de troepen van koning Karel VII.



In de Tweede Wereldoorlog is Bayeux de eerste grotere plaats die op D-Day bevrijd wordt. In de avond van 6 juni 1944 komen de eerste Britse troepen van Gold Beach aan bij de stad. Daar ondervinden zij geen weerstand van de Duitsers. Hierdoor blijft de stad de verwoestingen van straatgevechten bespaard. Op 7 juni wordt de stad bevrijd. Op 14 juni houdt generaal Charles de Gaulle zijn eerste toespraak in bevrijd gebied. De regering van het bevrijde Frankrijk zetelt enkele dagen in Bayeux en de stad wordt voor die periode tot hoofdstad van het bevrijde Frankrijk verklaard.


Bayeux is vooral bekend om het Tapijt van Bayeux. Dit geborduurde wandkleed verbeeldt het verhaal van de invasie in Engeland door Willem de Veroveraar en de daaropvolgende veldslag bij Hastings. Een aantal jaar geleden waren we hier met pa en ma en hebben het kleed toen bekeken.


Bayeux heeft een stedenband met Eindhoven. Beide werden als een van de eerste steden van hun land bevrijd door de geallieerden. Er is zelfs een Boulevard d'Eindhoven.

Na wat geshopt te hebben, brachten we nog een bezoek aan de Britse begraafplaats.



Deze begraafplaats is de grootste Commonwealth begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Er liggen 4.642 doden (waarvan 431 niet geïdentificeerde) begraven.



Er liggen 3.931 Britten, 181 Canadezen, 17 Australiërs, 8 Nieuw-Zeelanders, 1 Zuid-Afrikaan, 7 Russen, 24 Polen, 3 Fransen, 2 Tsjecho-Slowaken, 2 Italianen en 466 Duitsers begraven.
Tegenover de begraafplaats staat het Bayeux Memorial, waarop de namen van 1.801 gesneuvelde soldaten staan die geen gekend graf hebben.

Rond Bayeux werden na de invasie veldhospitalen ingericht. De soldaten die in deze veldhospitalen overleden als gevolg van de opgelopen verwondingen, werden in de buurt begraven. Vandaar de verschillende nationaliteiten.





Eind van de middag waren we weer terug in ons vakantiehuisje. Omdat dit de laatste avond is dat Mat in ons midden is, gingen we uit eten in Grandcamp-Maisy, in een restaurantje recht tegenover de vismijn.


Maar we aten allemaal vlees en om het in stijl af te sluiten een lekker toetje na.


In de garage wordt momenteel nog een heus tafeltenniskampioenschap gehouden.


Tot morgen!

1 opmerking:

  1. Wat een prachtig dorpje! Ondanks het sombere weer zijn de foto's weer geweldig. leuk om zo mee te reizen. Het eten bekeek ik niet, ha, ha, ik sta al 4 dagen op dieet. Thee, droge beschuit, rijst en groenten en moet nog een paar dagen. Maar ik knap zienderogen op dus...ikke blij. Geniet maar lekker van alles met jullie clubje, groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.