donderdag 6 augustus 2020

Mergellandroute

Vandaag zou het een warme dag worden. Het leek ons daarom wel handig om niet echt iets inspannends te doen. We kozen ervoor om de Mergellandroute -met de auto- te rijden.

De route werd in 1960 uitgezet, toen het bij een groter deel van de bevolking populair werd om er met de auto op uit te gaan. De ANWB zette in heel Nederland diverse routes uit. De meeste zijn vanwege verkeersoverlast weer opgeheven, de Mergellandroute niet.
De totale route per auto is 110 km.

We kwamen achtereenvolgens door de volgende plaatsen: Maastricht, Eijsden, Mesch, Moerslag, Sint Geertruid, Mheer, Noorbeek, Slenaken, Eperheide, Epen, Vaalsbroek, Vijlen, Mechelen, Partij, Wittem, Eys, Simpelveld, Mingerborg, Fromberg, Ransdaal, Klimmen, Hulsberg, Arensgenhout, Oensel, Ulestraten, Geulle, Bunde, Itteren, Borgharen om weer in Maastricht te finishen.

We konden natuurlijk niet in ieder dorpje stoppen (vandaar veel foto's vanuit de auto), maar bij Mesch stopten we wel. Op de Mescherhei staat nl. een 9 meter hoge uitkijktoren. 
Het dorp Mesch werd op 12 september 1944 als eerste plaats in Nederland bevrijd door de Amerikaanse troepen.







Op het terras van boscafé 't Hijgend Hert, diep verscholen in de bossen van Vijlen, genoten we van een lekkere lunch.
Al sinds 1933 is er op deze plaats een café. Omdat Duitstalige namen in deze streek niet vreemd zijn, heette het café in het verleden 'Haus Waldesruhe'. Mij spreekt de nieuwe naam net wat meer aan.

Het Vielenderboesj is met 600 ha een van de grootste bossen van Nederland. Het bos was gemeenschappelijk bezit van de inwoners van de omringende dorpen en buurtschappen. Iedere bewoner had recht jaarlijks een bepaald deel van het bos te kappen.
Gelukkig zijn er nog genoeg bomen overgebleven! Er waren vandaag veel mensen die hun toevlucht tot de koelte van het bos genomen hadden.









De top van de kerktoren van Vijlen, 242 meter boven NAP, wijst van alle kanten de weg naar het dorp. Vijlen werd in de Romeinse tijd al bewoond, de naam van het dorp is afgeleid van het Latijnse villa, landgoed.



Door de haarspeldbochten en hoogteverschillen hadden we af en toe het idee toch in het buitenland te zijn. Onderweg veel mooie vergezichten en ook passeerden we een hoop leuke dorpjes en mooie kastelen, kloosters, kerken en kapellen. Al met al een prachtige route om te rijden!


Opnieuw kwamen we langs een wijngaard!






Maastricht-Aachen Airport. Helaas weinig activiteit toen wij langsreden.

Half in de middag hadden we wel zin in koffie met vlaai. We kwamen net geen geschikt terras tegen, daarom reden we maar door naar een bakker in Maastricht en kochten we een heerlijke kersenvlaai bij Patisserie Hub Esssers aan de Sint Annalaan.
In het vakantiehuis genoten we van koffie met!



Mat verzorgde voor het avondeten een heerlijke bbq en maakten we allemaal kennis met de bloemkool-steak! Dat was een prima maal. Ter afsluiting namen we nog een klein stukje kersenvlaai en waren daar ook gelijk weer van af ;-) Tot morgen!