maandag 2 augustus 2010

Trollstigen en Åndalsnes


Vandaag gaan we er weer met de auto op uit. De eindbestemming is Åndalsnes, te bereiken via de Trollstigen (de Trollenroute): een 55 kilometer lange weg met 11 haarspeldbochten



De weg is op 31 juli 1936 door koning Haakon VII geopend na een bouwtijd van acht jaar. Oorspronkelijk was het een smalle weg, waar auto's elkaar maar op een paar plaatsen konden passeren. Inmiddels is het een goed berijdbare weg, alhoewel auto's met caravan er nog een behoorlijke kluif aan hebben.


Bovenop de top is een uitkijkplatform, Trollstigheim, waarvandaan je ong. 850 meter de diepte inkijkt en dus een prachtig uitzicht hebt op de weg en de watervallen. 
In de wintermaanden is deze weg dicht. Zelfs in het voorjaar (mei/juni) is de weg vaak 's ochtends vanwege nachtvorst nog enkele uren gesloten.









Het dal is omgeven door imposante bergen.
Volgens een sage waren de puntige bergen lang geleden trollen met grote neuzen, kleine ogen en borstelig haar van mos en wortels. Op weg naar een bruiloftsfeest zouden ze zo getreuzeld hebben, dat de zon hen verraste en in steen veranderde.


Wij treuzelen niet en bereiken tijdig Åndalsnes, waar we een bakje koffie drinken en wat shoppen om vervolgens weer dezelfde weg naar huis te rijden.




In Geiranger belandden we voor 3e keer bij dezelfde toko op het terras. Deze keer probeer ik eland (elk in het Noors), gevolgd door een heerlijke rabarbertaart met ijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.