dinsdag 2 augustus 2022

De Panne -2-



Om 9.00 uur ontmoetten we elkaar in de ontbijtzaal.
T&B hadden er voor die tijd al een rondje strand op zitten.





Na het smakelijke ontbijt liepen we van ons hotel 200 meter naar de tramhalte. Daar kochten we dagkaarten en stapten in de kusttram die ons naar Nieuwpoort vervoerde. Onderweg zagen we hoe vol de Belgische kust gebouwd is. Eindeloze rijen huizen, appartementen en hotels met daartussen af en toe een stukje duingebied.



In Nieuwpoort liepen we door het oude centrum. Op het fraaie Marktplein, tegenover het Belfort, dronken we koffie. Vervolgens liepen we door de fraaie Onze Lieve Vrouwekerk. 










Daarna bezochten we het Albert I-monument. Bij Nederlanders roept de naam Nieuwpoort direct het getal 1600 op. Daarvan zagen we geen sporen. Wel troffen we herinneringen aan een andere oorlog: de Eerste Wereldoorlog. Nieuwpoort ligt namelijk aan de (monding van de) IJzer. En bij deze rivier was het dat de Belgische troepen stand hielden en, met behulp van een soort waterlinie, de Duitse troepen wisten tegen te houden. Ter herinnering hieraan is een monument gebouwd waarin een standbeeld van de toenmalige koning Albert I te paard is opgenomen.








Na een echt Belgische lunch (geen broodjes kaas dus) wandelden we langs de IJzer in de richting van de zee. We bekeken het grote kunstwerk dat (in het Frans) de Bijbelse naam "de wind blaast waarheen hij wil" draagt. Het bestaat uit vlaggenmasten met daaraan windvanen.  Die dragen tien verschillende kleuren, die in alfabetische volgorde gerangschikt zijn.








Na nog een tussenstop in Nieuwpoort-Bad, met een bezoek aan een strandtent voor een lekker drankje, reisden we weer op rails terug naar het hotel. 



Aan het begin van de avond aten we nog een lichte maaltijd (pannekoek!) op een terras aan het strand in De Panne. Na de copieuze lunch was dat genoeg.


Tot zover het verslag van deze dinsdag. We zijn hier in West-Vlaanderen, maar zo dicht bij de grens horen we ook veel Frans. Daarom: à demain!


Tekst: de Duitse Avonturier.

Geen opmerkingen: