dinsdag 21 juli 2015

Berlijn - 2

Gisteravond, rond een uur of 22.30 uur, zijn Tanja, Arjen en ik de stad nog in gelopen om de Brandenburger Tor en de Reichstag bij nacht te zien. En maakten we een wandeling over Unter den Linden. We waren duidelijk niet de enigen die dit bedachten, maar het was wel een mooi gezicht!









Na een onrustige nacht (tot laat waren de medebewoners in het appartementengebouw actief en de bouwvakkers die hiernaast aan het werk zijn, startten alweer vroeg) gingen Tanja en ik rond 8.30 uur op weg voor een wandeling door Berlijn. De zon brandde alweer aardig, daarom de rondte maar niet al te groot gemaakt. We kwamen o.a. over de Gendarmenmarkt, met daarop 2 18e-eeuwse kathedralen: de Deutscher Dom en de Französicher Dom, met daartussen het concertgebouw.




Na de beloofde en gekregen pannenkoeken (waarvoor dank AL) en heerlijke frambozen (thanks to Mat), waren we reisvaardig. Op de hoek kochten we tickets voor de hop-on-hop-of-bus en stapten bij halte Checkpoint Charlie in. Onderweg hebben we ontzettend veel mooie gebouwen gezien. Helaas was fotograferen in de overvolle bus erg lastig.




We kwamen o.a. langs:
Alexanderplatz
Fernsehturm
Berliner Dom
Brandenburger Tor
Holocaust Memorial
Schloss Charlottenburg
Kurfurstendamm
Gedachtniskirche
KaDeWe, Kaufhaus des Westens
Potsdamer Platz





Berlijn werd na afloop van de Tweede Wereldoorlog bezet door de geallieerde troepen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Tijdens de Conferentie van Potsdam in 1945 werd Berlijn, net als de rest van Duitsland, in vier sectoren verdeeld: een Sovjet-, een Amerikaanse, een Britse en een Franse sector. Berlijn werd het brandpunt van de Koude Oorlog, aangezien de stad midden in de Sovjet-bezettingszone in Duitsland lag. Al snel gingen de drie kapitalistische sectoren (de Franse, Britse en Amerikaanse sector) meer samenwerken; de Sovjet-Unie zette een afwijkende politieke lijn uit.
Op 24 juni 1948 blokkeerden de Sovjetautoriteiten de westelijke sectoren in de hoop de hele stad te annexeren. Het was voor mensen uit de drie westelijke sectoren verboden door de sector van de Sovjet-Unie te reizen. Omdat de sectoren van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten als een eiland in de Sovjetsector lagen, was het niet mogelijk deze gebieden over land van goederen te voorzien. De westelijke geallieerden reageerden daarop door een luchtbrug in te stellen: alle goederen die de stad nodig had werden met vliegtuigen aangevoerd. Op 12 mei 1949 werd de blokkade opgeheven.
In 1949 werd tevens de Bondsrepubliek Duitsland (met als hoofdstad Bonn) opgericht, bestaande uit de Franse, Engelse en Amerikaanse sector. De Sovjet-sector werd omgevormd tot de Duitse Democratische Republiek (DDR). De DDR kreeg een communistische regering en Oost-Berlijn werd, tegen de gemaakte afspraken in, hoofdstad van de DDR. Na de stichting van de Bondsrepubliek nam West-Berlijn vrijwillig alle wetten over van de Bondsrepubliek, en werd beschouwd als een deelstaat daarvan.
Steeds meer DDR-burgers vluchtten naar West-Berlijn. Om deze vluchtelingenstroom tegen te houden besloot de DDR in 1961 West-Berlijn te isoleren. In de nacht van 13 augustus 1961 werd een grens opgetrokken rondom West-Berlijn. Al snel werden deze prikkeldraadversperringen vervangen door een muur. Iedereen die probeerde vanuit Oost-Berlijn naar West-Berlijn te vluchten, werd neergeschoten. Er waren slechts een paar doorgangen, die het onder andere voor westerse toeristen mogelijk maakten Oost-Berlijn voor een dag te bezoeken. Hiervan is Checkpoint Charlie een bekend voorbeeld. Op 26 juni 1963 bracht de Amerikaanse president John F. Kennedy een bezoek aan West-Berlijn, mede om de bewoners daar een hart onder de riem te steken, en hij hield er zijn wereldberoemd geworden toespraak “Ich bin ein Berliner!”

Aan de deling kwam een einde toen in 1989 de ontevredenheid in de DDR zo groot werd, dat het regime er geen grip meer op had. Op 9 november 1989 werd de muur door demonstranten langzaam afgebroken. Hiermee werd de grens tussen Oost- en West-Berlijn na jaren van scheiding geopend. Op 3 oktober 1990 werd Duitsland officieel herenigd. Hierbij traden de Oost-Duitse deelstaten, die in 1952 waren afgeschaft en in 1990 heropgericht werden, tot de Bondsrepubliek toe als 'nieuwe deelstaten', werden West-Berlijn en Oost-Berlijn samengevoegd tot één deelstaat en werd Berlijn ook weer de hoofdstad van Duitsland. In 1991 werd de beslissing genomen de regering naar Berlijn te verhuizen, hetgeen in 1999 daadwerkelijk gebeurde. Berlijn heeft tegenwoordig dus de titel Bondshoofdstad van Duitsland. Oost-Berlijn had zich na de oorlog heel anders ontwikkeld dan West-Berlijn. Pas na de val van de Muur werden de door de oorlog beschadigde woonwijken in Oost-Berlijn opgeknapt. Veel gebouwen zaten nog vol met kogelgaten uit de Slag om Berlijn.





  



















Net hebben we een pizza in ons appartement gegeten. Nu gaan we weer inpakken, want morgen vertrekken we naar Dresden.

1 opmerking:

  1. Interessant, de historische achtergronden van je bezoek aan zo'n stad een beetje te kennen! Dan kijk je er met heel andere ogen naar. En mooi zeg, die sfeerfoto's van nachtelijk Berlijn! Zelf gemaakt, of mag ik Tanja daar weer een pluim voor geven? Voor strakjes alvast welterusten hè, met hopelijk een rustiger nacht dan gisteren, en voor morgen alvast 'n goede reis!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.