dinsdag 2 mei 2023

Berlijn (2) en Potsdam

Tanja en ondergetekende vertrokken vanmorgen rond 8.30 uur om alvast een begin te maken met het behalen van minstens 10.000 stappen op deze dag. Onderweg kwamen we o.a. langs het Trabi museum en Checkpoint Charlie.






Na een heerlijk ontbijt bij Schiller Deli, waarbij de rest van het gezelschap uiteraard ook aanschoof, stapten we in onze auto's (toch handig om mee te hebben). 



We gingen Berlijn even uit om een bezoek te brengen aan Potsdam. Meer in het bijzonder aan slot Cecilienhof. Dit slot werd in Engelse landschapsstijl, maar met een bovenverdieping in vakwerk, gebouwd in de jaren 10 van de vorige eeuw voor de toenmalige (laatste) Duitse kroonprins. 



Het is een mooi gebouw, dat een plek in de wereldgeschiedenis kreeg door de conferentie van Potsdam in 1945. Daar bespraken de geallieerde overwinnaars allerlei zaken die na de Tweede Wereldoorlog geregeld moesten worden. We zagen de kamers waar vergaderd werd en de werkkamers van de Amerikaanse delegatie (met president Truman), de Engelse delegatie (eerst premier Churchill, later zijn opvolger Attlee) en die van de Sovjet-Unie (Stalin).









De stoelen van onderstaande foto!


We liepen nog een rondje door de tuinen en verplaatsten ons met de auto naar het centrum van Potsdam.





In het Holländisches Viertel (gebouwd tussen 1733 en 1742 voor Hollandse arbeiders) aten we bij 'Lekker Koffie' een broodje.



Op verzoek van mij reden we nog even langs 'Sans Souci'' (zonder zorg). Dit paleis in overdadige rococo-stijl is gebouwd voor de Pruisische koning Frederik de Grote. Het gele hoofdgebouw rijst op boven terraswijngaarden.




Het hele paleispark is 287 hectare groot, groot genoeg om er een hele dag door te brengen. Na een paar fotootjes hielden wij het voor gezien.



Na wat relaxen in onze appartementen, vervolgden we het programma weer. Vanmorgen waren we al langs het Holocaust-Denkmal gewandeld. Het monument bestaat uit donkergrijze zuilen met verschillende hoogtes en staat symbool voor de zes miljoen joden en andere slachtoffers van de nazi's die tussen 1933 en 1945 omkwamen in concentratiekampen. Onder het museum is een informatiecentrum, dat bezochten we ook.


Daarna bestond het programma vooral uit eten en drinken. Erg gezellig. En lekker. En hadden we een kwartier tijd in een gigantische boekhandel. Veel te kort dus. Daar moeten we dus nog eens heen. 




Eerste kennismaking met de Libanese keuken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.