maandag 1 mei 2023

Naar Berlin

Vandaag startte onze midweek in Berlijn.

Omdat de meeste reisgenoten met de auto 


of de trein 




vanuit Nederland een groot deel van de dag onderweg waren, vandaag een korte blog over de reis van Wernigerode naar Berlijn. 

Die voerde ons over wegen die vrij rustig waren, omdat 1 mei hier een vrije dag is.  We reden een "toeristische route" door slaperige en soms wat vervallen stadjes en dorpjes in het voormalige Oost-Duitse gebied. Soms plotseling verrast door een prachtige Romaanse kerk, of zelfs twee mooie kerken naast elkaar. 




We stopten bij de voormalige grensovergang Helmstedt / Marienborn, een groot complex waar de DDR-grensbewaking vroeger import van waren en tijdschriften nauwlettend in de gaten hield, en de eigen onderdanen met geweld binnen de grenzen wilde houden. Ooit werkten hier 130 mensen aan die taak, nu is het een museum en razen de auto's met 130 en meer voorbij. 








In Berlijn betrokken we ons appartement, ontmoetten we de andere reisgenoten, aten we gezamenlijk Italiaans en wandelden we nog wat door de stad. We zagen onder meer de Brandenburger Tor, het Monument voor de boekverbranding in 1933 en de Humboldt Universiteit (de oudste universiteit van Berlijn, die 29 Nobelprjiswinnaars opleverde, waaronder Albert Einstein). 











Het was vandaag heerlijk weer. De thermometer tikte hier de 20 graden aan. Morgen wordt frisser, zo houden meteorologen ons voor. 

Bis morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.