maandag 27 juli 2020

De Hors en Solex-/E-chopper-/ Scootertour

Vanochtend liepen Tanja en ik niet zo ver. Toen we langs de bakker kwamen en daar geen rij buiten bleek te staan, kochten we gelijk maar wat broodjes voor tussen de middag en vervolgens bij de supermarkt nog wat beleg e.d.

Om 9.00 uur zaten we aan het ontbijt en genoten van lekkere broodjes, croissantjes, boterhammetjes, yoghurt, fruit, koffie en een sapje. 
Na het ontbijt vertrokken enkele liefhebbers voor een wandeling op de zuidelijke punt van Texel.

Bij Den Hoorn stopten we voor een foto van de kerk.



Deze kerk werd vermoedelijk al in de 15e eeuw gebouwd. De muurankers met het jaartal 1646 duiden op de bouw van een nieuwe oostmuur, nadat het koor was gesloopt. Tot in de 19e eeuw stond de kerk in het hart van het dorp. Na de periode van welvaart door de scheepvaart, raakte het dorp langzaam in verval. Veel huizen werden eind 18e eeuw afgebroken. Dat verklaart waarom de kerk nu aan de buitenkant van het dorp staat.


Vervolgens reden we naar een parkeerplaats bij de Mokbaai.  


We liepen langs de Horsmeertjes, richting De Hors, een zandplaat die in omvang en vorm sterk wisselt onder invloed van de zee. Een groot deel van De Hors behoort tot het beschermde Natuurmonument De Waddenzee. 














Met het door de zee opgeworpen zand ontstaan duintjes. Zodra de zandheuveltjes hoog genoeg zijn en boven water uitsteken, raken ze begroeid met planten die goed bestand zijn tegen zout en wind. Eerst groeit er biestarwegras, dat zand vangt, zodat er miniduintjes ontstaan. Zodra die groot genoeg zijn en er regenwater in vastgehouden kan worden, gaat er helmgras groeien. Zo blijft er nog meer zand 'hangen' en kunnen zich duinenrijen vormen. De Hors is het enige gebied op Texel waar nieuwe duinen ontstaan.









Een geslaagde wandeling!

Vervolgens aten we een broodje en reden we naar Den Burg, waar we om 13.00 uur verwacht werden bij Solexverhuur Texel.


Naast solexen (waar de dames voor kozen) waren er ook e-choppers (waarvan het uiterlijk is gebaseerd op een Harley Davidson) te huur. De heren kozen dat vervoermiddel. Freek wilde toch liever een e-scooter en ook dat was mogelijk.


Freek rijdt al scooter, dus die had geen instructie nodig.
De heren moesten een oefenrondje door de straat doen en de dames na instructie ook.
Het voelde nog even wat onwennig...





Vervolgens gingen we op voor een 3 uur durende rit. Eerst langs het dorpje De Waal, vervolgens richting Oudeschild, daarna Den Hoorn, 't Horntje en via de buitendijk weer richting Den Burg.
Foto's maken en op een solex rijden is geen goede combi, dus dat heb ik ook niet gedaan. 













In Oudeschild wilden we wat drinken. Volgens de medewerkster kwam er een verschrikkelijke bui aan en ging ze haar terras vast sluiten...




Bij Zorgboerderij Novalishoeve konden we gelukkig nog wel terecht op het terras!








Bij Zuid Haffel kwamen we langs de Georgische begraafplaats. Hier liggen Georgische krijgsgevangenen begraven die werden gedood tijdens hun opstand tegen de Duitsers in het voorjaar van 1945.



In februari 1945 werden 800 Georgische krijgsgevangen op Texel gelegerd die 'vrijwillig' met de Wehrmacht meevochten. Toen de Duitse nederlaag dichterbij kwam, zagen de Georgiërs zich genoodzaakt in actie te komen. In de Sovjet-Unie zouden ze geen leven hebben als ze zich niet tegen de Duitsers verzet zouden hebben. 
Op 6 april om 1 uur 's nachts overrompelden ze Duitse posten en kazernes. Ze konden alleen niet voorkomen dat er alarm geslagen werd op het vasteland. De Duitse vergelding was grondig: het eiland werd uitgekamd. Boerderijen werden in brand geschoten. De overgebleven Georgiërs verschansten zich rond de vuurtoren. Uiteindelijk werd er 5 weken gevochten voordat deze opstand neergeslagen kon worden.
Pas weken na de bevrijding van de rest van het land, kwam hier de oorlog ten einde. Resultaat: ruim 1500 doden, 565 Georgiërs, meer dan 800 Duitsers en 120 Texelaars.


Tegen 16.00 uur kwamen wij gelukkig weer veilig en wel aan bij de verhuurder.

Een aantal enthousiastelingen liep nog een rondje door het centrum van Den Burg, waar het heel erg druk was.






Vervolgens ontspanden we nog even op de hotelkamers en aten we vanavond een hapje bij Restaurant 't Vogelhuis.



Tot morgen!