dinsdag 27 juli 2021

Ameland

 Vandaag stond een dagje Ameland op de planning! 
We vertrokken om 10.45 uur uit Rinsumageest en reden naar Holwerd. De auto lieten we achter op de parkeerplaats bij de boot en lopend gingen we aan boord. Op het haventerrein en op de boot is het dragen van een mondkapje verplicht. Dat was wel weer even wennen!





Om 11.30 uur vertrok de boot uit de haven van Holwerd, om 50 minuten later aan te komen in Nes op Ameland. 


We konden de hele overtocht op het dek van de Oerd (vernoemd naar een voormalig dorpje en nu natuurgebied op de oostpunt van Ameland) blijven zitten. Onderweg passeerde de Sier (het zusterschip op de lijn Holwerd-Ameland) ons.







Na een rustige overtocht kwamen we in de haven van Nes aan. 
Op de kade stonden onze gehuurde elektrische fietsen, e-choppers en e-scooter al klaar!
Na een korte uitleg van de verhuurden waren we klaar voor vertrek.






We reden door het dorp Nes naar de noordkant van het eiland en daarna richting de vuurtoren op de westelijke punt.
























Helaas vertoonde de e-chopper van Arjen wat kuren en na een korte stop kon hij er helaas niet meer mee verder rijden en moesten de hulptroepen gealarmeerd worden. Die waren er best snel. Het probleem kon niet ter plekke verholpen worden, maar gelukkig kon Arjen toch weer een stukje verder rijden. In het dorp Ballum kon hij zijn vervoermiddel omruilen.







Daarna gingen we full-speed richting vuurtoren.


De vuurtoren werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. De segmenten zijn afzonderlijk naar Ameland verscheept en daar ter plekke op elkaar geplaatst. 
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er tijdelijk een zeer zwak noodlicht op de toren. Daardoor kreeg de toren de naam 'schemerlamp'. 
De toren is totaal 55,3 meter hoog en is te bezichtigen. Wij hadden daar geen tijd voor. Of namen die niet. Wel voor een drankje op het terras bij 'Onder de vuurtoren'.








Vervolgens reden we langs de zuidkant van het eiland weer terug naar Nes. 







Omdat we nog een half uur 'over' hadden, parkeerden we onze vervoermiddelen in een rijwielstalling en liepen een heel kort rondje door Nes.




Mat ontdekte langverloren gewaande familieleden (😉) en kocht bij hen wat lekkers voor bij de koffie//thee. En trakteerden we ons zelf bij de eveneens van de familie De Jong zijnde ijssalon op een lekker ijsje of milkshake.




Daarna gingen we snel naar het haventerrein waarbij we de oversteek terug naar het vaste land met de sneldienst, de Fostaborg (vernoemd naar de godin Fosta uit de Friese mythologie) maakten. 20 minuten later stonden we weer in Holwerd.


Na een maaltijd van pizza met sla, maakten Tanja en ik nog een korte wandeling door Rinsumageest en liepen we een rondje rond de Alexanderkerk.
In deze kerk hebben ook de Gereformeerden onderdak gevonden, aangezien wij nu in hun voormalig bedehuis vakantie vieren.
De Alexanderkerk is al heel oud: deze stamt nl uit de 12e eeuw.





Al met al weer een mooie, droge dag! Tot nu toe dan, want op dit moment regent het cats and dogs!
Welterusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.