woensdag 28 juli 2021

Dokkum en Ulrum

In onze vakantiekerk ligt het 'Dokkum magazine 2021'. Hierin staat veel info over de stad Dokkum. Eén artikel is getiteld: 'De zeven hotspots van Dokkum'.
Hotspot #1 is Bonifatius. Daar begonnen wij vandaag onze wandeling dan ook maar.


De geschiedenis van Bonifatius is op veel plekken in de stad terug te vinden.
Bonifatius werd geboren in Engeland. Al jong weet hij dat hij het woord van God wil brengen. Hij wordt aartsbisschop op veel plaatsen. Ook de weerbarstige Friezen wil hij tot inkeer laten komen en gaat daarom meerdere keren op missie. Onderweg naar Dokkum, in het jaar 754, komt hij lieden tegen die zich niet willen laten bekeren. Bonifatius en 52 metgezellen worden gedood.
 

Als eerbetoon aan Bonifatius wordt in 1934 een kapel gebouwd. Voor de kapel ligt een waterbron, het doel van Bonifatiusbedevaarten.
Volgens een legende was Sint Bonifatius op zoek naar zoet water, tikte met zijn bisschopsstaf op de grond, waarna er spontaan zoet water opwelde. Men zegt dat de bron een geneeskrachtige werking heeft. Op het infobordje staat erbij: 'Baat het niet, dan schaadt het niet'.



In het park rondom de kapel staan 14 kruiswegstaties van de beeldend kunstenaar Jac Maris.



Ook staat er in het park een standbeeld van Titus Brandsma. Hij was één van de oprichters van de Broederschap van H.H. Bonifatius en Gezellen en was actief in de bevordering van de bedevaart en totstandkoming van de Bonifatiuskapel.








Toen we daarna richting centrum liepen begonnen de eerste druppels te vallen. Gelukkig waren de paraplu's dichtbij.




We vonden dat we inmiddels wel een lekker bakje koffie of thee verdiend hadden. Bij Stadscafé Restaurant Artisante zaten we hoog en droog!



Daarna werd er gewandeld, gewinkeld en geluncht.
Na de lunch vertrokken Mat en Arjen met Samuel en Freek naar een kartbaan in Ulrum.

De rest vinkte nog een paar kerken af van de lijst 😉


De rooms-katholieke kerk is gewijd aan de Heilige Martinus en H.H. Bonifatius en Gezellen. De kerk is een ontwerp van de bekende Pierre Cuypers.
In de Bonifatiuskapel staat onder het beeld van Bonifatius een reliekschrijn waarin een gedeelte van de schedel van Bonifatius wordt bewaard. Dit relikwie is afkomstig uit de crypte van de Dom van Fulda (Duitsland).






Daarna liepen we bij de Grote of Sint Martinuskerk naar binnen.
Al in de 10e eeuw was er op deze plaats een kerk.
De huidige kerk is gebouwd omstreeks 1590. In het jaar 1580 veroverde Filips graaf van Hohenlohe-Langenburg de stad Dokkum voor Willem van Oranje. Dit betekende voor Dokkum dat de bezetting van de Spanjaarden voorbij was en de Hervormde Eredienst kon worden ingevoerd.


Naast de kerk staat een eeuwenoude zwarte moerbeiboom. Deze komt van ver: Iran is de natuurlijke groeiplaats van deze loofboom. Het stukje grond naast de kerk was vroeger de tuin van de predikant. Vermoedelijk heeft deze de boom hier geplant.


Hotspot #7 is de ijsfontein op de Markt. Het kunstwerk is een spel van elementen: zonne-energie en buitentemperatuur bepalen hoe de fontein er uit ziet.












Hotspot #3: de bolwerken met windmolen Zeldenrust.




Bij hetzelfde stadscafé stoppen we nog een keer voor een bakje koffie of thee.




Ondertussen waren de heren onderweg naar Ulrum, bekend van ds. Hendrik de Cock en de Afscheiding van 1834 en tegenwoordig ook van een buitenkartbaan! 



Dat viel in de regen wat tegen, maar toch hadden de heren het naar hun zin!
Zowel Mat, Samuel als Freek konden een heat op hun naam schrijven.




Thuis aten we heerlijke pasta!


Sjoch dy moarn!
(Tot morgen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.