vrijdag 30 juli 2021

De Alde Feanen

 Er zijn enorm veel beekjes, vaarten, sloten, plassen en meren in de provincie Friesland. Vandaag was het dan ook tijd om de omgeving eens vanaf het water te bekijken.
Iets na 9.00 uur vertrokken we richting Earnewâld, waar we bij It Wiid een Antaris fifty5 sloep gehuurd hadden met de naam: De Dames van Harinxma.

We namen de groene route: vanuit Earnewâld richting het zuiden, via Akkrum, Jirnsum naar Grou en via een stukje Prinses Margrietkanaal weer retour nar Earnewâld.

Nog even een korte instructie (zeilen gaat voor spier, gaat voor motor!) en dan kunnen we op pad.

Schipper Arjen en schipper Jorina loodsten ons met navigator Jan veilig door de woelige Friese wateren, onder bruggen door, over aquaducten en door sluizen. En vooral om en langs de overige 'watergebruikers'.












Earnewald ligt in Nationaal Park De Alde Feanen (de oude venen) een natuurgebied met een rijke historie. Dit gebied bestaat uit een gevarieerd laagveenmoeras met meren, veenplassen, petgaten, trilvenen, rietlanden, dotterbloemhooilanden en moerasbessen.
Er komen meer dan 500 soorten hogere planten voor, waaronder verschillende soorten zeggen en orchideeën en er broeden meer dan honderd verschillende soorten vogels.
Al met al genoeg te zien dus onderweg!

















Een blokkeerschip!






Na 4,5 uren varen kwamen we weer veilig bij de verhuurder aan!

Vanavond aten we ter afsluiting bij Stadscafé Artisante in Dokkum.
Morgen gaan we weer naar huis, maar... maandag melden we ons weer. Tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.