woensdag 22 juli 2015

Dresden

We besloten om eens een keer buiten de deur te gaan ontbijten. Hoe luxe...
Om 8.30 uur spraken we af bij de Starbucks aan de overkant van de straat bij het appartement. Daar werd koffie gekocht, bij de bakker aan weer een andere kant kochten we wat broodjes en zo ontbeten we op de stoep van de Kochstrasse. Ook niet onaardig ;-)


Daarna werd de sleutel ingeleverd en konden we Berlijn verlaten.

  
Dat viel nog niet mee, gezien het enorm drukke verkeer. Gelukkig kwamen we er allemaal heelhuids uit!


Rond 12.30 uur kwamen we aan in Dresden. Hier was het allemaal wat minder druk. Het hotel werd gauw gevonden. Onder het plein naast het hotel is een parkeergarage, daar werden de auto's gestald. Omdat we te vroeg waren, lunchten we eerst op het terras naast het hotel. Wel in de schaduw, want de temperatuur was inmiddels opgelopen naar zo'n 35 graden. Niet echt aangenaam. Na de lunch verkenden we het overdekte winkelcentrum, waar gedeeltelijk airco was. Daarna werd de bagage uit de auto gehaald en rustten we wat uit op de hotelkamers.





Om 17.00 uur wilden we toch wel graag de stad gaan bekijken.
We begonnen bij de Frauenkirche, waarom 18.00 uur een korte dienst met orgelmuziek werd gehouden. Deze dienst woonden we gelijk maar even bij. Een mooi moment!
Bij een bombardement in februari 1945 brandde de kerk volledig uit, maar ondanks de hitte van 1200 graden die er bij de vuurstorm heerste, bleven de muren aanvankelijk staan. Een dag later stortten ze alsnog in. De kerk bleef als puinhoop liggen, slechts twee stukken muur staken nog omhoog. Het DDR-regime besloot dat de kerk een gedenkteken van de oorlog moest blijven. Na de Wende gingen er stemmen op om de kerk te herbouwen. Daar startte men mee in 1993. Steen voor steen werd het puin weggehaald en geïnventariseerd. Achtduizend stenen werden op hun oorspronkelijke plaats in de nieuwbouw verwerkt.





Verder zagen we:
De Hofkirche,




De Semperoper, het mooiste operagebouw ter wereld.





Het tegeltableau van Furstenzug. Hierop is het geslacht Wettin te zien, de dynastie die acht eeuwen lang over Saksen regeerde. Het tableau is uitgevoerd in 25.000 porseleinen tegels in goud, zwart en wit.



Photos made by Freek!





Daarna aten we een hapje en liepen nog een rondje. Helaas was het nog steeds vies warm.







Ondertussen regent het en hoor ik onweer. Hopelijk koelt de boel wat af...
De spullen staan nog steeds ingepakt, morgen vertrekken we naar Praag!

3 opmerkingen:

  1. Ja dát was natuurlijk 'n supergoed begin van de dag zo, zo ontbijten!! Heerlijke Duitse broodjes en zo, met ei en bacon. En van die lekkere papjes achteraan...? Laat ik stoppen, want ik heb 't zo weer te pakken...
    't Was in die kerk zeker wel 'n beetje ander soort orgelmuziek dan wij in onze gemeenten 's zondags aan mogen horen Betty...? Een beetje interessanter om naar te luisteren, stel ik me zo voor. Maar ik ben heel benieuwd naar je impressies van morgen in Praag! Dat moet wel zooo mooi zijn... Alvast meraekels veul genoegen daer eej! En voor noe weer mar: de rust!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeiemiddag allemaal, ik ben weer gevolg tot Dresden, de foto's zijn geweldig, zo kan ik heerlijk meegenieten, behalve van die 35 gr. Dat en nog hoger heb ik al genoeg gevoeld de afgelopen week. Passen jullie op voor het onweer? Tot straks of morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste tante Corrie,
    Je erfelijk belaste nicht (Tanja) hing ook al op apegapen... We zitten inmiddels alweer in Praag. Daarover later meer.
    Hartelijke groet namens allen,
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.