woensdag 29 juli 2015

Krimmler Wasserfälle


Vanochtend ontbeten we met door Anne Laura eigengebakken pannenkoeken, waarvoor dank. Een goed begin van de dag.
Terwijl we aten was het erg bewolkt en regenachtig. We zitten hier op ruim 1600 meter hoogte en zitten dus regelmatig 'in de wolken'.


Rond 11.00 uur zou het stoppen met regenen, dus gingen we tegen die tijd op pad.
Vandaag stond een bezoek aan de Krimmler Wasserfälle op het programma.
Je schijnt daar met een busje te kunnen komen, maar wij wilden het lopend proberen.


We konden de auto gelukkig dicht bij de waterval parkeren. 


De watervallen van Krimml zijn met een valhoogte van 380 meter de grootste van Europa en de op vijf na hoogste van de wereld. De waterval komt voort uit de Krimmler Ache die aan het einde van het hoog gelegen Krimmler Achendal in drie fases naar beneden stort. De bovenste fase heeft een val van 140 meter, de middelste 100 meter en de laagste weer een val van 140 meter.
De Krimmler Ache stroomt in de Salzach, een zijrivier van de Inn die in de Donau uitmondt en uiteindelijk eindigt in de Zwarte Zee.




De Krimmler Ache is een gletsjerbeek waardoor de hoeveelheid water sterk varieert. In juni en juli stroomt er 20.000 m³/h water terwijl dit in februari 500 m³/h is. De grootste hoeveelheid werd op 25 augustus 1987 gemeten: toen bedroeg het debiet wel 600.000 m³/h.



Enthousiast begonnen we aan de klim. Maar het overbruggen van een hoogteverschil van zo'n 400 meter voel je wel in je kuiten. Met een tussenstop op een terras, redden we het uiteindelijk toch.






Het pad omhoog is in 1835 door Ignaz von Kürsinger uit Mittersil aangelegd. In 1879 verbetert de Oostenrijkse alpenvereniging (ÖAV) de weg tot een meer toegankelijke panoramaweg. 

De watervallen worden jaarlijks door ongeveer 400.000 mensen bezocht.
En ook vandaag waren we niet alleen. Heel veel anderen bezochten met ons deze plek. Ook onze vrienden uit het Midden Oosten waren duidelijk nog niet naar huis onderweg ;-) 






Volgens het infofoldertje heeft de nabijheid van de watervallen een positief effect op het welzijn en de gezondheid. Miljoenen van negatieve luchtionen stimuleren het immuunsysteem en reduceren het aantal aanvallen bij mensen met allergieën of astma. Ook voor dieren en planten zijn de omstandigheden ideaal. Honderden mossen, korstmossen en varens groeien in het fijne nevelgordijn, evenals 62 verschillende vogelsoorten.



  







Rond 15.00 uur waren we weer beneden. Op weg naar het vakantiehuis stopten we bij Almhotel Schönmoosalm en dronken daar een kopje koffie op de goede afloop!
Daarna schoten we nog wat fotootjes vanaf het uitzichtpunt en zagen de watervallen nu vanaf de andere kant. En waren best trots op onze prestatie!



Thuis aten we rijst met groenten en hangen nu allemaal moe maar voldaan op de bank. De kinders vermaken zich in the mean time in het bubbelbad.
Tot morgen!

3 opmerkingen:

  1. Prachtig weer zeg! En op 'n heel andere manier indrukkend dan gisteren. Was 't een donderend geraas, die watervallen? Dus als ik 't goed begrijp heb je 't nu echt gehoord, feik: een stem als van vele wateren... Nooit geweten Bets, en 't had ook nooit in me opgekomen, dat een heksenhoed jou goed zou staan...! Maar ja, daarvoor ga je dan ook weer naar Oostenrijk... Tot morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik bedoel natuurlijk indrukwekkend, in de tweede zin...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goeiemiddag kinderen, best mooi he? Die waterval, en een topprestatie hoor zowel heen (het zwaarst) en terug. (slecht voor je knieën) Wij deden de heenweg per busje, ook spannend met een chauffeur die extreem snel rijdt. Jullie krijgen net als hier nog wat warme dagen rond het weekend, maar op 1600 mtr zul je daar weinig van merken gelukkig. Je hebt dan wel kans op veel minder wolken en dat is prachtig voor foto's. Hoewel deze er ook mogen zijn. Geniet maar verder, groetjes en tot de volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.