donderdag 23 juli 2015

Van Dresden naar Praag

Gelukkig was het door de buien wat afgekoeld vanochtend. We spraken pas rond 9.30 uur aan het ontbijt af, maar omdat ik altijd vroeg wakker ben, was ik rond 8.00 uur al onderweg naar de Starbucks voor een bakje koffie en schoot aansluitend een heleboel foto's van een heleboel mooie gebouwen!










Na een lekker ontbijt, gingen we de laatste spullen inpakken en in de auto zetten. Daarna ging ieder op eigen gelegenheid wat ondernemen. Om 12.15 uur zouden we elkaar weer bij het hotel ontmoeten.
Samen met Tanja en Jan deed ik nog een rondje door deze prachtige stad!


We begonnen bij de Kreuzkirche, zo genoemd omdat er in de middeleeuwen een splinter van het kruis van Christus in deze kerk bewaard zou zijn. De kerk is minstens vijf keer getroffen door branden of oorlogsgeweld. Het uiterlijk van de kerk is barok, maar het interieur modern.






Verder bekeken we de Zwinger, een paleiscomplex (zwinger is een vestingbouwkundige term voor de ruimte tussen twee weermuren).
In dit gebouw zouden de kunstcollecties en boeken van koning Augustus de Sterke worden opgeslagen. De koning wilde hier mee Versailles naar de kroon steken, dat hij op een tour door Frankrijk had gezien. Toen het oude operagebouw afbrandde, sloeg het vuur over naar de Zwinger waarbij veel boeken en een botanische verzameling verloren gingen. Ook in 1945 werd het complex niet gespaard. De kunstcollecties waren toen elders ondergebracht. Dat was anders in 2002, toen de Elbe overstroomde en het gebouw en de tuinen dagenlang blank stonden en de kunst voor de veiligheid in de kelder opgeslagen lag...




 

Na de lunch vertrokken we dan echt naar Praag. Net voor de grens kochten we een vignet, voor 13 euro mogen we nu ook in Tsjechië rijden. De voorruit van de auto raakt steeds verder vol...


Rond 15.30 uur kwamen we bij het hotel aan.
De auto's moesten met een lift naar de parkeergarage onder het hotel.




Toen alle passagiers (behalve Tanja en ik) plus bagage vanuit de garage met de personenlift omhoog wilden, ging wel de deur dicht, maar de lift niet omhoog. Daarna wilde ook de deur niet open. De technische dienst moest er aan te pas komen... Weer een bevestiging waarom ik niet in liften stap! Helaas zit ik wel op de 5e verdieping. Maar goed, al dat lopen is natuurlijk wel goed voor de lijn. En daarom heb ik na het, overigens voortreffelijke, eten dan ook maar een dessertje genomen ;-)







We zijn vanavond nog even naar het Stadhuis gelopen, met de beroemde klok, maar daarover morgen meer!
  

4 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jaaa, goed bezig Bets: vroeg uit de veren om voor ons mooie foto's te maken! ;) Je maakt ze zelfs al van orgels, zie ik... Stond in de Kreuzkirche er niet bij of die splinter van Christus bewaard is gebleven, door al het brand- en oorlogsgeweld heen...? ;) Wat mooi toch hè, zulke steden met van die markante historische gebouwen, waar 'n boel historie in opgesloten ligt... Maar 'k ben heel benieuwd naar je plaatjes uit Praag, straks...! Tot morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goeiemiddag, dat mag je vaker doen Betty, van die vroege uitjes. En ja hoor, die lift, lijkt me ook griezelig, hoewel ik overal instap. Op Jonkfrau Joch in 8 seconden naar 120 meter hoogte, dat voel je wel in je maag hoor ;-) Hoe smaakt die SB koffie eigenlijk? Ze is zo beroemd. Je foto's zijn weer geweldig, dus hier genieten we ook. Is het weer al wat prettiger? (koeler) Wel veel buien zie ik op buienradar., In Oostenrijk lijkt het volgende week wat af te koelen. Veel plezier daar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is nog steeds behoorlijk 'blommig'. Na een stadswandeling, zitten we nu weer bij te komen op de hotelkamer! Morgen naar Linz, hopelijk wat koeler daar. Groeten!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.