woensdag 26 juli 2017

Dag 7 - Westkust Jersey & St. Helier

Het weerbericht voorspelde voor vandaag niet zulk fijn weer.
Daarom gingen we vanochtend eerst maar even een eindje met de auto rijden.
Vanuit St. Helier reden we over de A2 langs St. Aubin's Bay (tot 1937 werd dit strand, uiteraard alleen bij eb, als landingsbaan gebruikt), richting St. Brelade's Bay. 


De eerste stop was bij St. Brelade's Church, gesticht door de Keltische monnik Branwalader. Waar hij aan land kwam, stichtte hij een kloostergemeenschap. Vandaar dat de kerk direct aan de baai ligt



In de middeleeuwen stond men toe dat misdadigers hun toevlucht zochten in de parochiekerken. Dit onder de voorwaarde dat ze zo snel mogelijk het eiland zouden verlaten via een speciaal daarvoor aangelegde ontsnappingsroute naar zee. Direct achter St. Brelade's Church ligt zo'n 'perquage'.


Naast de kerk staat de Ancient Fisherman's Chapel. De muurschilderingen stammen uit de 14e eeuw en verbeelden o.a. de Intocht in Jeruzalem, de Kruisdraging en Kruisiging, en de Opstanding.




Gesneuvelde Duitse soldaten werden tijdens de Tweede Wereldoorlog op het kerkhof bij St. Brelade's begraven. Na de oorlog zijn deze soldaten herbegraven op een Friedhof in de buurt van Saint-Malo.







Vervolgens reden we verder in zuidwestelijke richting, om bij Corbière Point uit te komen.


Voor de kust liggen ook hier veel rotsformaties en langs de kust zijn veel resten van Duitse bunkers te vinden.
De vuurtoren wijst als een waarschuwende vinger naar de lucht. Hij staat hier sinds 1873, omdat op dit punt veel schepen vergingen.



Ook met de vuurtoren is het hier niet veilig: op 17 april 1995 werden 307 passagiers van de catamaran Saint-Malo gered. Springtij gecombineerd met een westenwind dreef het schip op een rotspunt. Gelukkig kon iedereen gered worden. Een gedenkteken herinnert aan deze gebeurtenis.


Langs brede zandstranden reden we verder naar het noorden om uit te komen bij de rotsachtige kust van Grosnez Point en Plémont Bay.






Na van het uitzicht genoten te hebben, daalden we weer wat zuidelijker af naar St. Ouens.


Daar bezochten we het Old School Cafe, want, tante Cor, het zou inderdaad vervelend wezen als we van de 'hoenger om zouwe komme' ;-)


Rond 14.00 uur arriveerden we bij ons hotelletje.
Later in de middag verkenden we lopend St. Helier.



We zagen o.a.

het bevrijdingsmonument aan Liberation Square: een groep eilanders hijst de Britse vlag nadat de Duitsers in 1945 hebben gecapituleerd.


De victoriaanse Central Market



Elizabeth Castle vanuit de verte. Het weer liet het bezichtigen niet toe ;-)


De grootste stoomklok van de wereld


Natuurlijk winkelden we nog wat en vergaten we de inwendige mens ook niet!









In de plaatselijke boekhandel vonden we een kaart met daarop 'the avenue of Middelharnis'. Vooral de zin op de achterkant van de kaart vonden we hilarisch: 'this view is fairly unchanged since the 17th century'.


Tot morgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.