donderdag 8 augustus 2013

Jeudi - Pointe des Espagnols - Plage - Rib boat experience

Het begint haast saai te worden, maar ook vanochtend begonnen Tanja en ik rond 8.30 uur met een rondje trimmen in de buurt. We hadden een vrij steil weggetje uitgezocht. Naar beneden ging prima, maar omhoog viel tegen. Mijn conditie is nog niet optimaal...


Vandaag stond de noordkant van het Presqu'ile (schiereiland) de Crozon op het programma. We reden een mooie route, vlak langs het water om uiteindelijk uit te komen bij de Pointe des Espagnols.
   

De twee eilanden op de foto zijn Île des Morts en Île Trébéron. Rond 1720 was het Île Trébéron een quarantaine-eiland voor melaatsen, met Île des Morts als begraafplaats.


Achter deze twee eilanden ligt het Île Longue waar zich een nucleaire onderzeebootbasis bevindt.



De Pointe des Espagnols (punt van de Spanjaarden) is genoemd naar een fort dat de Spanjaarden, bondgenoten van de Heilige Liga, in 1594 bouwden tijdens hun oorlog met Hendrik IV. Het werd echter door de koninklijke soldaten ingenomen en verwoest. Deze kaap grenst aan de rede van Brest.


 

















We reden aan de westkant van deze landtong naar het zuiden en kwamen langs een mooi strandje, waar we ruim een uur bleven.
  








  
Rond 15.00 uur vertrokken we naar Camaret-sur-Mer, waar we om 15.45 uur bij de steiger van Iroise Evasion moesten zijn.

 




 Tegen 16.00 uur kwam de rib boat eraan en konden we aan onze 1½ uur durende trip beginnen. We voeren rustig de haven uit en zagen achtereenvolgens les Pointes du Gouin, du Tolinguet, de Pen-Hir, de ruïnes van het landhuis van de dichter St. Pol Roux en witte zandstranden. Hierna gingen we een stukje full speed. Het was supergaaf! Freek wilde gelijk nog een keer...







  




 






 Tanja maakte ondertussen een wandelingetje door Camaret-sur-Mer en maakte foto's van de Tour Vauban, de Chapelle de Notre-Dame-de-Rocamadour en de scheepswrakken.










 De Bretonnen leggen hun afgedankte schepen op een plaat of een rivierbank en laten ze zo liggen totdat de rivier, wind en weerselementen de wrakken aantasten en doen verrotten en er nog een geraamte boven het slik uitsteekt en overblijft. Ze vinden dat hun schepen dienst hebben gedaan en hen winst opleverde in de visserij. Uit respect laten ze hun schepen liever 'afsterven' in hun element, dan dat ze worden gesloopt door mensenhanden.



  En natuurlijk stond ze weer bij de kade om ons op te wachten.


  
Alweer een geslaagde dag!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.