dinsdag 13 augustus 2013

Mardi à Nantes

Gisteravond hebben we lekker gegeten aan de boulevard in St. Jean-de-Monts.   



We zagen het Ile d'Yeu aan de overkant liggen.


Volgens Anne Laura zouden er 's avonds vanaf een uur of 23.00 uur vallende sterren te zien zijn (veroorzaakt door een meteorietenregen). Wij zaten dus met z'n allen in het donker naar de lucht te staren en inderdaad waren er heel wat vallende sterren te zien!

  
Vanochtend begonnen we weer enthousiast aan een rondje trimmen. Omdat ik last begin te krijgen van m'n kuitspieren, heb ik me maar als coach van Tanja gedragen (veel aanmoedigend geroep langs de kant van de weg...).
 Na het ontbijt zijn we naar Nantes vertrokken.

Nantes dankt zijn naam aan het Gallische volk der Namneten voor wie het onder de naam Condivicnum de belangrijkste stad was. In de Romeinse tijd werd het een handelscentrum en in de 4e eeuw kreeg Nantes een bisschopszetel. In de Middeleeuwen werd de stad nauw betrokken bij de strijd tussen de graven van Nantes en die van de concurrerende stad Rennes om de heerschappij over Bretagne, totdat dit hertogdom in 1532 door de Franse koning Frans I werd ingelijfd. Nantes kreeg in 1560 stadsrechten van Frans II en steunde de katholieke partij in de godsdienstoorlogen (1562-1598) die eindigden met de uitvaardiging van het edict van Nantes (beperkte godsdienstvrijheid voor protestanten) door Hendrik IV.


Nantes was 600 jaar lang de hertogelijke hoofdstad van Bretagne, maar maakt nu deel uit van het Pays de la Loire.

 We zagen o.a.:
Het Chateau des Ducs de Bretagne



 Het chateau is na een restauratie van 15 jaar onlangs heropend. Het is de geboorteplaats van Anna van Bretagne, die op 11-jarige leeftijd hertogin werd en in 1491 op 14-jarige leeftijd werd uitgehuwelijkt aan Karel VIII van Frankrijk. Karel stierf in Amboise in 1498, waarna Anna in de kapel van het chateau trouwde met zijn opvolger, Lodewijk XII. Hendrik IV tekende in 1598 het Edict van Nantes, dat alle protestanten toestemming gaf hun godsdienst te belijden.
















Daarna liepen we een rondje rond de Cathédrale St-Pierre en St-Paul.



Interessant in dit bouwwerk is de schitterende marmeren Tombe van Frans II, de vader van Anna van Bretagne, en zijn twee vrouwen. Het is gemaakt door Michel Colombe tussen 1500 en 1507.











Hierna maakten we met de 'hop on, hop of' bus een rondje door de stad. We bleven er van het begin- tot het eindpunt inzitten en zijn zodoende 70 minuten door de stad rondgereden. We hadden een leuke chauffeur die Jan en mij wilde matsen door ons voor het studententarief te laten doorgaan! (Je bent tenslotte nooit te oud om te leren.)














De Jardin des Plantes (botanische tuin).



Deze uitgestrekte tuin is 7 ha groot en ontstond uit een 18e eeuwse collectie medicinale en exotische planten.

We passeerden diverse keren de Loire.


In de Loire lag vroeger een eiland, het Ile de Feydeau.
Het eiland was voor bebouwing in de 18e eeuw een moerassig eiland in de Loire, inmiddels ligt het voormalige eiland in het centrum van Nantes, maar de inwoners noemen de wijk nog steeds Île de Feydeau. De bebouwing van het eiland startte in 1723, helaas bleek de grond toch te slap en de eerste bouwwerken verzakten razendsnel. Vanaf 1750 fundeert men de woningen volgens de 'Hollandse methode'. Als ik het goed begrepen heb werd het gedempt met hout.




De huizen zijn ondertussen toch her en der verzakt.

Rechts de Tour de Bretagne, een wolkenkrabber uit 1976.




Een monument op de Place du Pont Morand opgericht ter gedachtenis aan 50 gijzelaars, die in 1941 door de nazi's werden geexecuteerd als vergelding voor de moord op de militaire commandant van de stad.




Een standbeeld van Lodewijk XVII (of 1 er voor of erna)...




Aan het eind van de tour dronken we nog wat op een terrasje en winkelden nog wat. 


 










Ook belandden we nog op het terras bij Amorino, waar veel lekkers te koop was... 


 





En zochten we bij de dierenwinkel nog een hondje uit...


Rond 17.45 uur waren we weer bij ons vakantiehuis terug, waar er natuurlijk door een aantal enthousiasten onder ons nog een duik in het zwembad genomen werd. Net zijn we nog even een hapje wezen eten in St. Jean-de-Monts. Morgen moeten we bijtijds vertrekken om de boot naar Ile d'Yeu te halen! Welterusten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.