vrijdag 26 december 2014

Kampeersafari verslag en foto's


Hallo allemaal,
Bijgaand de pennevruchten over onze outback-experience. Thank your for posting in advance! 
 

 



 

 

 
Maandag aangekomen met 43 graden in Alice Springs. In de middag het stadje even bekeken. Er is niet veel activiteit in het centrum. Er zijn wel een paar musea, Aboriginal Art Gallery's, een sportcentra, telegraph station, the old ghan museum en zwembaden. Maar Alice is vooral het startpunt van vele outback-tours en ligt in het midden van de enige weg van Adelaide naar Darwin, de zuid-noordroute, middendoor. Het is begonnen als track en telegraphline, nu de Stuart highway, sinds 20 jaar geasfalteerd. De rest zijn, op wegen naar de toeristische attracties van Uluru na, ongeveer allemaal dirttracks.
Dinsdag om 6.00 uur werden we opgehaald met een Isuzu busje voor de 3-daagse outbacktrip met 14 m/v plus tourguide en kookhulp.
 
 
 




 
De groep is een internationaal gezelschap met Slovenen, Brazilianen, Duitsers, een Belg van Marokkaanse komaf, wij Dutchies en een Australisch echtpaar uit het uiterste noorden (een afgelegen plek in de verre buurt van Brisbane) die kwamen kijken waar David vroeger gewerkt had (powerplant in de buurt van Uluru/Ayers Rock).
 










 
Het was 6 uur rijden via de Stuart Highway door de outback naar Uluru. Onderweg een enkele‎ stop bij een soort outback-farm met winkeltje, camping, brandstof, cameltours etc. Zelfs wat regen onderweg, het regent er gemiddeld 250 mm per jaar in 15 van de 365 dagen...
 


 



















Onderweg gekeken bij Mount Connor (lijkt uit de verte op Ayers Rock, maar is anders ) en een zoutmeer, toen naar onze campsite‎, een flink groot terrein in Yulara, zo'n 20 km van Uluru (Ayers Rock). We hadden hier tweepersoonstenten met twee bedden, een tafeltje met lampje, stopcontact en een ventilator. Verder een collectieve eettent met een lange tafel en een keukentje.
 












 




 
In de middag (tweede helft) even in een cultureel centrum gekeken over de Aboriginals en culturele achtergronden. Toen vlakbij naar de Olga's/Kata Ttjuta. De temperatuur was met 35 graden relatief laag, zodat we daar een mooie wandeling in de valley of the winds konden doen. Boven de 36 graden sluiten ze het zwaarste deel van de track daar, we hadden dus geluk, want het uitkijkpunt aan het eind was spectaculair! Bij Uluru daarna zons‎ondergang bekeken, zelfs een regenboogje door wat regendruppels verder op.

 
In de koelkast was champagne, sap en hapjes... Daarna door de tourguide en hulp gekookt diner gegeten (camel burgers, kangaroo en camelsausages) met onze vertrouwde yellow tail wijn erbij.
Om 21.30 uur naar bed, want 3.30 uur ging de wekker weer. Gestart met ontbijt en ochtendwandeling rond Uluru (3,5 uur, ruim 10 km). We vonden de tijd de avond ervoor achterlijk, maar de temperatuur was toen prima en het is hier normaal om vroeg op te staan en vroeg naar bed te gaan.
In de nacht had het op enkele plekken wat geregend en de temperatuur was lekker (vroeg in de ochtend rond 20 graden, oplopend naar 32 graden, maar prima te doen).
Vervolgens nog the Mala walk gelopen, waarbij een Aboriginal vrouw wat ‎vertelde over hoe de Aboriginals leven (vertaald door een tolk) en wat het land en de berg betekenen voor hen.
Daarna lunch bij Ayers Rock resort en daar in het zwembad gebadderd, vervolgens‎ weer een flinke bustocht naar een campsite bij Kings Canyon resort.
Onderweg nog gekeken bij Kathleen Creek, een groen zijdall‎eltje met een kloof(je) en een bron. Her en der vind je openbare campsite waar gasbbq's staan met een soort alu bakplaat waar je alleen je gasfles op aan hoeft te sluiten en je kan koken en bakken.
 
Tourguide Destiny (een Canadese van 19, indianenachtergrond en goed op de hoogte van de omgeving en overleven in de outback) had van de Aboriginals de staart van een kangaroo gekocht en begon 'm ter plekke te koken/bakken op de bbq plaat en daarna te roken boven‎ een houtvuurtje. Best lekker! De resten nam ze mee en kookte ze in de avond soep van.


 
 
 



















 
Het laatste stuk naar onze bestemming was een dirttrack (zand en stenen). Door de regen die er die middag was gevallen en die allemaal blijft staan in kuilen en hobbels in de weg, was dat best een avontuur in combinatie met de achtervering die niet best meer was. Je ziet ook veel flooded road waarschuwingen, terwijl je dat in dat klimaat totaal niet verwacht. 
En ja hoor... vastgelopen... Uitstappen op blote voeten in de 40 cm diepe plas, takkenbossen voor en achter de wielen en duwen maar... Het mocht niet baten. Enfin, de camping bleek om de hoek te zijn dus de laatste 2 a 300 meter liepen we in een half uurtje. Later was de campingeigenaar met jeep weer terug met de vlotgetrokken bus.
Ondertussen prima camping christmas eve dinner, waarbij kerstmutsen en al tevoorschijn kwamen en de Duitsers (twee meiden van in de twintig, waarvan een een PwC Duitsland advisory collega bleek te zijn) die samen rondtrokken en hun moeders voor kerst over hadden en een outback-tour en Sydney deden) gingen elkaar Weihnachts kadootjes geven.‎ Het gebruik daar op Heiligenabend...

Het diner was een mix van heerlijk Curries (kookhulp was Indisch of Indonesisch ofzo), rijst en kangaroosoep, met een Christmas-pudding als toetje.
De volgende ochtend om 4.30 uur uit bed (nog nooit zo vroeg eruit gegaan op eerste kerstdag!) en naar Kings Canyon gereden, een prachtige grote kloof met een mooie wandeling (Canyons Rim walk). Van droge rotsen tot en met aan de binnenkant een waterval (die stroomde door de regen, gemiddeld slechts 4 keer per jaar), permanent waterholes en mooie uitzichten boven op de bergen over de Mac Donnell Ranges (een uitgestrekt outback-heuvel en berggebied).

Na deze wandeling geluncht bij een grote openbare campsite waar weer kookvoorzieningen, een Shellstation etc. waren en een openbaar zwembadje. Na even luieren bij het zwembad en in de schaduw reden we weer terug naar Alice Springs (zo'n uur of 5).





























Onderweg wat stops waarbij Destiny bushtomatoes, paddy mellons‎ etc. liet zien (kon je mee jeux de boulen op de Stuart Highway die toch leeg is daar :-) en vertelde over de bomen en planten.
‎Terug in Alice Springs Anzac Hill opgereden en afscheid genomen, waarbij ieder weer bij z'n hotel of hostel werd afgezet.

's Avonds nog even de was gedaan (er was een self service laundry met grote wasmachines en drogers bij het hotel, dat kwam goed uit‎, konden we al het rode stof uit onze bezwete kleren van 3 dagen wassen!) Vervolgens weer eens lekker uitgeslapen tot half 9, ontbeten, uitgecheckt en om 11.40 uur de vlucht terug naar Melbourne vanaf Alice Springs Airport genomen.
Prachtige outback uitzichten, ongelofelijk dat je 2000 km niks ander ziet dan outback, zoutmeren en lege rivierbeddingen... Bijzondere kerstervaring in de outback‎!
 





















 
Straks aangekomen zullen we onze kerstdag wat inhalen en op de tweede kerstmiddag onze kerstpreek afspelen‎. We hebben gelukkig onze GG downloads, want Kinderkerstfeest of kerstfeest van de zondagsschool of andere verantwoorde kerstdaginvulling hebben ze hier niet :-)
 
Groeten vanuit Qantas QF 797! Anne Laura en Arjen
 



 
Ondertussen weer in Melbourne aan het kerstdiner bij Fatto Cena di Festo.
 


Parliament House
 
 
Views on the city with Flinders Station...




 

1 opmerking:

  1. Prachtige foto's en een geweldig avontuur, lijkt me! De foto's staan niet allemaal op de juiste plek, maar dat mag de pret niet drukken. Goede reis verder!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.