maandag 30 juli 2012

Dumbarton Free High Church

Jan is een echte zondagsschrijver, dus hierbij zijn bijdrage over de beide kerkdiensten:


We bezochten zondag 29 juli tweemaal de Free High Church aan de Latta Street in Dumbarton. Deze kleine, vergrijsde gemeente heeft geen eigen predikant. We werden er gastvrij ontvangen, kregen van zo ongeveer alle bezoekers (zo'n 15 naast ons zestal) een hand en in de avonddienst was er zelfs een woord van welkom vanaf de kansel voor de Hollandse gasten. 

In beide diensten ging voor dr. T. MacKay (hoogleraar in de psychologie) die hier regelmatig voorgaat. In de ochtenddienst sprak hij over de verzoeking van Jezus in de woestijn. Hij houdt hier een serie preken over en schrijft er ook een boek over. Deze ochtend ging hij, vanuit de vraag waarom de verschillende evangeliën hetzelfde verhaal zo verschillend (of niet) behandelen, vooral in op de redenen waarom er eigenlijk vier verschillende evangeliën zijn en wat hun invalshoek is. 

In de avonddienst sprak hij over de vraag gesteld in Hooglied 5:9. Hij ging er achtereenvolgens op in wat tot deze vraag brengt, wat het antwoord op deze vraag is en wat het effect van dit antwoord is. In de diensten werden onder leiding van een voorzanger en zonder muziekinstrumenten psalmen uit het Scottish Psalter en (eenmaal) uit de nieuwere Sing Psalms gezongen. Het klonk prachtig, regelmatig meerstemmig. Meezingen van deze melodieën was voor ons, aan de Geneefse psalmen gewend, echter wel lastig, ook al omdat het boek alleen de tekst en dus niet de melodie bevatte.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.