zondag 22 juli 2012

St. Columba's Free Church of Scotland




Vandaag bezochten we twee diensten in de St. Columba's Free Church. De preken van vandaag staan al online. Dus wie zin heeft om te luisteren, kan dat doen (probeer dan eerst die van vanavond). Ik had Jan gevraagd om een verslagje van de dienst te schrijven:

 We bezochten St. Columba's Free Church in de Old Town van Edinburgh, op tien minuten loopafstand van ons hotel (http://stcolumbas.freechurch.org). Het was mooi om de diensten mee te maken in dit kleine oude kerkje. We werden hartelijk verwelkomd. We konden alles, ondanks het Schotse accent van de meeste sprekers, goed volgen. Er werd prachtig gezongen met pianobegeleiding (de hymns) of alleen een voorzanger (de psalmen). Ook de preken spraken ons aan. In de ochtenddienst ging voor dhr. C. Ross, ouderling van de gemeente. Hij sprak over Psalm 4, die hij Davids wiegelied noemde. Hij wees erop dat David God in vertrouwen aanspreekt, zich jegens allen goedgunstig gedraagt en veilig rust in zijn vertrouwen op God. 's Avonds sprak dr. R.J. Akroyd (http://www.freescotcoll.ac.uk/index.php/bakroyd) over Johannes 3:36. Hij noemde de boodschap uit deze tekst een kwestie van leven en dood. In zijn met aansprekende voorbeelden geïllustreerde preek legde hij uit dat dit bijbelgedeelte (22-36) vaak over het hoofd gezien wordt. Het bevat echter een zeer belangrijke boodschap, die uitmondt in de kwestie van leven en dood: de vraag naar het persoonlijk geloof.



The Royal Mile



Vanmiddag hebben we een wandeling gemaakt naar Calton Hill, een 100 meter hoge heuvel in het centrum van Edinburgh.


Op Calton Hill staat een aantal opvallende bouwwerken, deels in Griekse stijl. De heuvel ontleent hieraan de bijnaam 'Athene van het noorden'.
Het meest in het oog springende bouwwerk is het onvoltooide 'National Monument', gebouwd tussen 1822 en 1829 door de architecten Charles Robert Cockerelle en William Henry Playfair, naar voorbeeld van het Parthenon in Athene.
Het dient ter herdenking van de gevallenen tijdens de napoleontische oorlogen tussen 1803 en 1815. De bouw werd stilgelegd toen in 1829 de benodigde fondsen ontbraken.








Bij terugkomst bij het hotel, troffen we deze meneer voor de deur aan:
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.