donderdag 21 juli 2022

Het Duitse Avontuur (7): Berlijn

We maakten vandaag een uitstapje naar Berlijn. Vooraf ICE-tickets gereserveerd, omdat die trein zo lekker snel is. Maar dat viel tegen. Het ging best hard als er gereden werd, maar ja, het duurde zo lang voor dat gebeurde... Heen hadden we minstens 10 minuten vertraging en terug begonnen we met een beloofde 20 minuten vertraging, maar dat liep op naar 57 minuten, omdat we op twee stations nog op personeel moesten wachten dat weer door andere vertragingen later in kon stappen. Lekker pünktlich, die Deutsche Bahn. 




Wat deden wij verder vandaag? Lopen, heel veel lopen. Langs o.m. de Brandenburger Tor, de Reichstag, de Berliner Dom, Checkpoint Charlie, door het monument voor de in Europa omgebrachte Joden, het museum van de Berlijnse Muur. We lunchten in de Mall of Berlin, een supergroot winkelcentrum, dat is gebouwd aan de Leipziger Platz. In de jaren twintig was hier ook een luxueus warenhuis. Door de DDR is alle bebouwing in een brede zone gesloopt om een vrij zicht- en schootsveld te hebben richting de muur. Nu zijn de gaten weer gevuld met bebouwing en is er dus ook een (nog veel groter) winkelcentrum op dezelfde plaats als eerst.

















We dineerden langs de Spree (erg lekker, deze mensen koken op niveau) en wandelden langs de rivier weer terug naar het Hauptbahnhof, waar het lange wachten dus begon...













1 opmerking:

  1. Op Schiphol zouden ze blij zijn met deze wachttijden ;-) Al met al toch weer een geslaagde dag. Gelukkig wat bescheidener porties qua dessert!
    Er komen wel weer wat herinneringen boven aan 7 jaar geleden, toen aten we ook erg lekker. https://hetengelseavontuur.blogspot.com/2015/07/berlijn.html

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.