dinsdag 26 juli 2022

Het Duitse Avontuur (slot)

Het Duitse Avontuur is tot een (goed) einde gebracht. Op veler verzoek hier een beknopte beschrijving hoe.

Maandagochtend vertrokken we van het vakantiepark. Het navigatiesysteem wilde ons gelijk het zicht op de Moezel ontnemen, maar dat accepteerden we niet: we zijn nog een eindje langs de rivier gereden. Toen we echt moesten afbuigen naar de snelweg, zijn we gestopt en maakten we deze foto's.



Onze route naar Maastricht liep door België. Maandag was dus een drielandendag voor ons. Toch waren we er snel, want de afstand stelt niet zoveel voor. We brachten de middag in het centrum van Maastricht door. Boeken gekeken (en eentje gekocht) in de Dominicanen, kleding gekeken (en niet gekocht) in andere winkels, ijsje gekocht en gewandeld langs de Maas.



We aten heerlijk in ons hotel, waar we een mooie kamer (met een fraai bad) hadden. Op dinsdagochtend genoten we van een prima ontbijt dat we hadden samengesteld aan het zeer uitgebreide ontbijtbuffet. 

Daarna reden we op onze gehuurde e-bikes naar Buitengoed Slavante. Van daar vertrekken de rondleidingen door de Groeve Zonneberg. Dit is een oude mergelgroeve in de Sint Pietersberg. We gingen ruim drie kwartier ondergronds met een gids. In deze groeve is een stelsel van mijngangen uitgegraven, waarbij men pilaren liet staan om instorten van de berg te voorkomen. Dit maakt dat er mooie hoge gangen zijn ontstaan waarin het prima lopen is. Her en der zijn afbeeldingen aangebracht, meest om commerciële redenen. Verder zijn er nog sporen van het evacuatieplan voor Maastricht aan het eind van de Tweede Wereldoorlog: de 50.000 inwoners zouden hier terecht kunnen als de stad in de frontlinie zou komen te liggen. Er waren al ovens voor gebouwd en waterreservoirs. Uiteindelijk is de evacuatie niet nodig geweest.





Na de interessante rondleiding maakten we nog een fietstocht langs Maas en Albertkanaal. Er stond een stevige wind, die zelfs petten van hoofden wilde rukken. Maar ook daar bestaan dan weer oplossingen voor.






We sloten de middag af met een puntje rijstevlaai op een terras aan de Markt. Toen reden we via België naar huis. We hebben de benzinetank nog even bijgevuld in de buurt van Antwerpen. Zaterdag hadden we die in Duitsland gevuld voor 1,639 per liter, nu bijgevuld voor 1,869. Toch nog twintig cent minder dan de goedkope pompen hier...


We leggen de pen nu neer. En betuigen respect aan de eerdere schrijvers: we weten nu dat er veel tijd in dat schrijven gaat zitten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.