dinsdag 26 juli 2022

Schilberg -2-

Rond 9.00 uur zaten we vanmorgen aan het ontbijt op ons dakterras. Wel met een dikke trui en sokken aan, maar het uitzicht was er niet minder om.

Vandaag stond een wandeling langs wijngaarden op het programma, de routes des Vins Wahlwiller-Eys.
Het startpunt van de route was bij de St. Cunibertuskerk in Wahlwiller.



Via het Wiengetske kwamen we al snel bij de eerste drie wijngaarden van de route: de Wittemer wijngaard, de Hubertus en de Cunibertus wijngaard.
Voor de liefhebbers: de aangeplante rassen in deze wijngaarden zijn de Muller Thurgau, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrrois en Bacchus.
In de Wittemer wijngaard staan de oudste wijnstokken, al in 1971 was hier nl. een wijngaard.











Op de kalkgraslanden rond de wijngaarden waren allerlei mooie bloemen en kruiden te zien. En verder zagen we ook tarwe en andere graansoorten die we niet herkenden.
En zelfs een rijtje met Toscaans aandoende bomen!








We passeren het Miljoenenlijntje.





In Eys maakten we een sanitaire stop bij 'Bie de Tantes' en dronken we een verkoelend spa'tje, aansluitend bleven we ook maar zitten voor een lunch en toen het even begon te regenen namen we ook nog maar een koffie'tje.



Vervolgens gingen we de route weer verder volgen en kwamen we langs nog 2 wijngaarden, het Domein Aldenborgh en het Domaine Salamander. Naast eerder genoemde druifsoorten, hebben ze hier ook chardonnay, riesling, gewurztraminer, satin noir en merlot. Domaine Salamander maakt daar naast ook nog een mousserende wijn van de Rieslingdruif en twee Cuvee's, waarbij de pinot noir en chardonnaydruif gemengd worden.








Al met al best een pittige wandeling (10,1 km)! Het dalen en stijgen zijn we thuis niet zo gewend. Af en toe was er een heerlijk verkoelend windje, maar het kon soms ook pittig warm zijn.

Als 'kers op de taart' ontdekten we in een vlinderstruik de koninginnepage!




We keken nog even in de kerk van Wahlwiller. 
Deze kerk werd in 1946 beschilderd door de Rotterdamse kunstenaar Aad de Haas. Van zijn hand zijn ook de 16 (normaal zijn het er 14) kruiswegstaties die in de kerk hangen. Deze kruiswegstaties veroorzaakten een rel en werden op aandrang van het Vaticaan zelfs verwijderd. In 1981 was het blijkbaar geen probleem meer en werden ze weer teruggehangen.





Vanavond aten we in Eijsden bij eetcafé Aon 't Bat.







Inmiddels zijn we weer in ons huisje en zijn we moe, maar wel voldaan!

Geen opmerkingen: