woensdag 27 juli 2022

Schilberg -3-

Het thema voor vandaag was bloemen en planten. We begonnen met een ontbijt tussen de bloemen op het terras bij ons onderkomen.

Daarna vertrokken we naar Elsloo. Volgens de reisgids behoort Elsloo tot de top 5 van mooiste dorpen van Nederland. De verwachting was dan ook hooggespannen. Er waren inderdaad een paar leuke pandjes in het dorp, maar dat was het dan ook zo ongeveer wel. We schoten er uiteraard wel een paar plaatjes van, zodat jullie mee kunnen genieten.











Vervolgens liepen we door naar het kasteel van Elsloo (nu een hotel-restaurant). We hadden wel trek in een bakje koffie. Helaas ging het terras pas om 12.00 uur open. 



Gelukkig was er naast het kasteel een botanische tuin. Op woensdagmorgen is er in de tuin een groep vrijwilligers van de IVN actief en kun je de tuin bezoeken. De vrijwilligers (bijna allemaal uit de grijze-koppies-leeftijdscategorie) waren erg enthousiast en praten ons bij over de geneeskundige werking van de diverse planten. Van potjes en pilletjes waren ze hier niet zo gecharmeerd. Het was dus al met al wel een gezellig geheel. 

In een botanische tuin kweken ze alle planten van zaadjes af op. In een soort databank vermelden alle botanische tuinen welke zaden ze hebben en zo kunnen ze bij elkaar shoppen. Inmiddels hebben ze in Elsloo 2200 plantensoorten uit de hele wereld verzameld!












Inmiddels was de ochtend al een eind voorbij en reden we door naar Beek waar we in tuincafé De Oude Pastorie van een heerlijk broodje genoten. Ook hier weer een leuke kruiden-/moestuin.




Onze volgende stop was de kasteeltuin in Oud-Valkenburg. 2 jaar geleden stonden we hier voor een gesloten deur. Vandaag hadden we meer succes! Een prachtig geheel! Er was o.a. een kruidentuin, moestuin, oude akkergewassen, vergeten groenten, boomgaard, bijentuin, te veel om op te noemen! Ook hier weer vrijwilligers van de IVN die met veel enthousiasme ons verwelkomden.



















De Schaloensmolen.




Op de route naar huis reden we langs Loods81, een oude aardappelschuur, nu omgebouwd tot eetpodium. Het zag er zo leuk uit, dat we besloten te stoppen. We vonden dat we deze week toch minstens een keer een vlaai gegeten moesten hebben... en dat lukte hier prima!


Vanavond aten we in de Vijlener bossen, bij boscafé 't Hijgend Hert en dronken we een lokaal wit wijntje, Bergdorpje genaamd. He smaakte allemaal weer prima!






Tussen Epen en Slenaken stopten we om het mooie uitzicht vast te leggen.



Geen opmerkingen: