zondag 12 augustus 2018

Dag 14 - Sunday on Skye

Na een korte nacht, zaten we vanochtend om 9.00 uur aan het ontbijt. Ik was al vroeg wakker van de zonsopgang, die zie je hier dan weer heel mooi.


Deze zondagmorgen bezochten we de Free Church in Portree, een klein halfuurtje rijden. Deze komt bijeen in het gebouw van de Primary School.


Inmiddels, zo bleek tijdens de dienst, is een kerkgebouw in aanbouw. De gymzaal van de school was goed gevuld met zo’n 130 mensen, vogels van divers pluimage, want we begrepen dat er ook nog gasten uit Canada en Nieuw-Zeeland waren. Omdat er wegens de vakantie geen zondagsschool (kindernevendienst) was, hield de gemoedelijke predikant het simpel. Hij gebruikte veel beelden, ook op een beamer, om zijn punt duidelijk te maken. Centraal stonden de drie gelijkenissen uit Lukas 15 over het verloren schaap, de verloren penning en de verloren zoon. “Lost property”, verloren bezit, was dan ook het thema. Dit bezit is belangrijk, er wordt naar gezocht. En als het teruggevonden wordt is er feest. Als de verloren zoon terugkomt, snelt zijn vader op hem af en neemt hem in zijn armen. Zo is er feest in de hemel over iedere zondaar die zich bekeert, waar iedere aanwezige dan ook toe opgeroepen werd.

In het dorpje Staffin is ook een kerkje van de Free Church, zo bleek. Zonder website of iets dergelijks, maar wel dichterbij. Dat leek ons nog wat handiger voor de tweede dienst, dus gingen we daar om 18.00 uur naar toe.



Dit was duidelijk een wat traditioneler overkomende gemeente en veel kleiner ook. Voorganger bleek dr. Ackroyd uit Edinburgh. Die ging zes jaar geleden, tijdens ons vorige bezoek aan Schotland, voor in de kerk die we in Edinburgh bezochten. Dat vonden we wel opmerkelijk. We hebben het hem verteld, bij de handdruk die predikant en hoorders elkaar hier traditiegetrouw na de dienst geven. Hij zei daarbij dat hij mij (Jan) al voor een Dutchman had aangezien. Kon bijna niet anders met mijn lengte.
De preek ging over het eerste hoofdstuk van de eerste brief aan de Thessalonicenzen. Volgens Calvijn (en volgens Paulus) is deze gemeente een model voor de essentie van het ware christelijk geloof. Aan de hand van enkele verzen uit dit hoofdstuk werd uiteengezet waarin dit tot uitdrukking komt en hoe belangrijk het is: het geloof in Jezus verlost van de toekomende toorn.
In beide diensten werd weer echt op zijn Schots met een precentor gezongen. Het blijft een bijzonder element voor mensen die instrumentale begeleiding en ook andere ritmes gewend zijn. 

Tussen de diensten door reden we een eindje met de auto. Wat we al gehoord hadden, bleek waar te zijn: Skye is enorm toeristisch geworden. In Portree was het ontzettend druk en ook bij andere bezienswaardigheden -helaas- rijen met auto's en bussen.
Toch hebben we nog wel wat leuke foto's kunnen maken ;-)

Portree




The Old Man of Storr



Kilt Rock



Quiraing









De 'overkant' is nog zichtbaar!

2 opmerkingen:

  1. Hallo allemaal, het lijkt me er wat woester, hogere bergen en meer rotsen? Heel mooi in ieder geval, leuk die 2de ontmoeting met dezelfde dominee. Tot morgen TC

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow Betty, wat een schitterende zonsopkomst!! En 'n mooi land hier, toch weer anders dan waar je de vorige dagen zat, lijkt me. Heerlijk genieten met z'n allen!! Super gegund!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.