vrijdag 3 augustus 2018

Dag 5 - John o' Groats - Ullapool

Vandaag stond er weer een iets langere reisdag op het programma. We besloten om 8.00 uur te ontbijten en daarna te vertrekken.
Rond 9.00 uur was dat zover. Voordat we vertrokken werd de benzinetank nog volgegooid. Op de achtergrond -links van het paarse bord- het hotel waar we afgelopen nacht sliepen.



De dag begon wat somberder met veel bewolking. 
Onderweg zagen we diverse kasteelruïnes. Dat ziet er dan gelijk mysterieus uit.


In het plaatsje Wick passeerden we de kortste straat ter wereld, Ebenezer Place. Deze straat is 2,06 meter breed en heeft slechts een voordeur, Mackay's Hotel's No. 1 Bistro. Sinds 1887 is dit officieel een straat en deze staat -een stuk recenter- uiteraard ook vermeld in het Guinness Book of Records.


We houden het tempo er lekker in en rond 10.30 uur stoppen we in Helmsdale voor een bakje koffie. 


De volgende stop is bij Dunrobin Castle, iets ten noorden van Golspie.
Dit is een 15e eeuws kasteel en de zetel van de Sutherland-clan.



De graven van Sutherland hadden al in 1235 een kasteel op deze plaats. Het oudste deel van het huidige kasteel is in 1401 gebouwd. Eind 17e eeuw werd aan beide kanten van de woontoren een L-vormige vleugel aangebouwd.

Halverwege de 19e eeuw is het uiterlijk van het kasteel onder leiding van een Franse architect aangepast. Die Franse invloeden zijn ook herkenbaar in de opzet van de tuinen, het is nl. wat Versaille-achtig.

Ook aan dit kasteel is een spookverhaal verbonden. De dochter van de 14e graaf van Sutherland werd verliefd op een man die door haar vader ongeschikt werd bevonden en hij sloot haar op in een zolderkamer. Zij probeerde te ontsnappen door via een touw naar beneden te klimmen, maar werd verrast door haar vader. Ze liet het touw los en viel te pletter. Deze dochter spookt nog steeds op de bovenste verdiepingen van het kasteel...

\

Om 11.30 uur was er een show door een valkenier, dus gingen we daar eerst even kijken.
Vooral Peter de uil vonden we erg indrukwekkend...



Peter tussen het publiek...





De lavendel bloeit hier nog ;-)







Groentetuin



En toen barstte er ineens een forse bui los. Ik was bijna vergeten dat je van regen zo doorweekt kunt raken. In Nederland kunnen jullie daar helaas voorlopig alleen nog maar van dromen.
Arjen vond een natuurlijke paraplu!


Daarna deden we een rondje door het kasteel. Freek vond dat het wel weer lang genoeg geduurd had, dus deden we het in een hoog tempo.




Toen was het al weer lunchtijd! Ik dacht gezond te doen door een salade met brie te bestellen. Kreeg ik onderstaande... Die Schotten zijn ook rare jongens!


Daarna reden we in een keer door naar Ullapool en verblijven daar in het Morefield Motel.


We keken nog even in de haven, zodat we morgenochtend precies weten waar we moeten zijn voor de ferry naar Stornoway!




3 opmerkingen:

  1. Ha kinders, Het is weer geweldig leuk om mee te reizen. Van de foto's geniet ik. Ik ging alvast via Google bij Stornway en omgeving rondkijken. Wat gemakkelijk toch he? Die brie salade zag er toch prima uit? Wel wat veel brie, maar ik wed dat alles op kwam? Tot morgen maar weer. TC

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd wel erg veel brie, maar de hulptroepen zaten aan tafel ;-) Dus het bord is weer leeg richting keuken gegaan!

      Verwijderen
  2. O ja Tanja, nog dit. Die Ryara, die ook altijd rondreist, heeft wel een 'echte' schrijf-blog met veel foto's maar daar heb ik geen link van. Op die site die ik doorgaf doet ze mee met de 'schrijfprikkel' vd dag, vandaar die korte stukjes met soms een wat vreemd woord er in verwerkt. Ook kan ze daar niet zoveel foto's plaatsen, vandaar

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.