maandag 4 augustus 2014

Monday in Dublin

Vannacht was het helaas weer feest bij ons in de straat. De laatste feestgangers stapten vanochtend rond 7.00 uur in de taxi. Zelfs als ik het zou willen, zou ik het zolang niet volhouden... Maar goed, ik heb ook geen enkel plan in die richting. Voor de nachtrust was het niet echt geweldig. We blijven moed houden voor komende nacht! Die lui moeten vasten morgen weer naar hun werk (hoop ik).

Om 7.45 uur gingen Tanja en ik weer op pad voor onze morgenwandeling. Onderweg zagen we diverse zwervers liggen slapen in portieken. Die (de zwervers, niet de portieken ;-) zijn er ontzettend veel in deze stad. Als je over straat loopt, word je regelmatig aangesproken of je nog wisselgeld hebt. Het voelt niet helemaal goed om niks te geven, maar ik ben bang dat het geld niet nuttig besteed zou worden...

Om 8.30 uur gingen we gezamenlijk ontbijten. De heren kozen wederom voor het Irish breakfast, A.L. en F. voor de pancakes en Tanja en ik gingen vandaag voor de vegetarian omelette with spinach and mushrooms. Aangevuld met wat toast, een broodje met jam, yoghurt, koffie en sinaasappelsap was het genoeg om de dag weer aan te kunnen.



Om 10.15 uur verlieten we het hotel en gingen een rondje met de hop-on-hop-off-bus doen. We hadden een leuke chauffeur die wel van een grapje hield. Als we tevreden over hem waren heette hij Phill, bij klachten was zijn naam Frank...



Onderweg zagen we onder andere:
O'Connell Street: Tijdens de paasopstand van 1916 en de Ierse Burgeroorlog werden verschillende gebouwen in deze straat verwoest. Er zijn nog enkele oude panden bewaard gebleven zoals de General Post Office (1818). Dit gebouw groeide uit tot een symbool van de Paasopstand. Op tweede paasdag namen leden van de Irish Volunteers en de Irish Citizen Army het gebouw in en riep Patrick Pearse de Ierse Republiek uit. Na een week van beschietingen door de Britten moesten de rebellen zich overgeven.



Daniel O'Connell Monument: de eerste opstand tegen de Britse overheersing werd in 1803 geleid door Robert Emmet, die Dublin Castle probeerde in te nemen. Daniel O'Connell, een katholiek jurist die later de bijnaam The Liberator kreeg, steunde massale vreedzame demonstraties en werd in 1828 tot parlementslid gekozen, maar mocht als katholiek zijn zetel niet innemen. Als gevolg van O'Connells protestacties werd in 1829 de Emancipation Act aangenomen. In 1841 werd O'Connell de eerste katholieke burgemeester van Dublin, maar werd twee jaar later gevangen gezet toen hij de Act of Union wilde afschaffen. In 1882 kreeg hij alsnog dit monument.


Guinness Storehouse: Guinness is een stout, een bijna zwart bier, dat bekendstaat om zijn moutachtige smaak en romige schuimkraag. De brouwerij is 200 jaar geleden klein begonnen, maar is nu 26 ha groot en daarmee de grootste in Europa. De vier voornaamste ingrediënten van Guinness zijn gerst, hop, gist en water.


Standbeeld van Molley Malone: de verkoopster van kokkels en mosselen uit het bekende Ierse volksliedje van Jean Rynhart.


Bruggen over de rivier de Liffey



St. Patricks Cathedral: de grootste kerk van Ierland, gesticht naast een heilige bron die St. Patrick rond 450 zou hebben gebruikt om bekeerlingen te dopen. Jonathan Swift de beroemde schrijver van o.a. Gulliver's Travels werd in 1713 deken van St. Patricks Cathedral.


Temple Bar: deze buurt is vernoemd naar Sir William Temple, die de grond in het begin van de 17e eeuw aankocht. 'Bar' betekent: pad langs de rivier. In de 19e eeuw raakte de wijk in verval. Het terrein werd opgekocht om er een nieuw busstation te bouwen. Kunstenaars en winkeliers vestigden zich er tijdelijk, maar bleven zitten toen de plannen voor het busstation niet ten uitvoer werden gebracht. Temple Bar bloeide op en is nu een bruisende buurt vol cafés, restaurants, winkels en galeries.



Rond 12.00 uur waren we weer bij het beginpunt.
Natuurlijk moest er nog even geshopt worden bij de Irish Gift Shop.



Daarna lunchten we bij The Oval Bar.


's Middags maakten we nog een ritje me de hop-on-hop-off-bus, nu de Docklands Route.
We kwamen o.a. langs:
Jeanie Johnston Tall Ship: met dit schip voer men tussen 1847 en 1855, ten tijde van de hongersnood, naar de Nieuwe Wereld. Er werden ruim 2500 mensen vervoerd, deze hebben dat allemaal overleefd! Een prestatie op zich, dus.


Samuel Beckett Bridge: deze brug lijkt op een harp, het nationale symbool van Ierland. De stalen constructie is bij Hollandia in Krimpen a/d IJssel gebouwd en daarna met een schip naar Dublin vervoerd.


En we kwamen langs een vestiging van PWC!


Bij de Starbucks kochten we wat te drinken en daarna winkelden we nog wat.
We gingen terug naar het hotel en rustten wat uit in onze hotelkamers en aten vanavond echt Iers bij The Old Storehouse in Temple Bar: Irish stew en cottage pie.



Nu gaan we onze spullen inpakken, want morgen vertrekken we naar Kilkenny.

3 opmerkingen:

  1. Hallo allemaal, die frieten zien er vurrukkulluk uit! En geen fish of krantenpapier te zien? De vrije dag viel dus mee, gewoon van alles te koop gelukkig maar. Die groene ruiten pet is echt iets voor je pa vind ik ;-) Een beetje hip, nou tot de volgende keer, je tante.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Betty, die achtergrondinfo bij de dingen die jullie bekijken/bezoeken! Ook grappig om te zien dat van de dingen die je vandaag op de foto's laat zien wij in Nederland, en zelfs op Flakkee, ook onze varianten erop hebben. De Erasmusbrug als symbool voor Rotterdam versus de Samuel Beckett Bridge en de hop-on-hop-off-bus die wij ook 'n beetje als de Goereebus kennen... Heb je nog iets gemerkt trouwens van de bank holiday waar je 't gisteren over had? Joh, ik hoop echt dat je vannacht meer rust hebt én dus beter kunt slapen! Maar goed, 't is toch de laatste nacht daar. Goeie reis, als je morgen verder trekt! Ik ga er nu nog 'een' nemen, je weet wel...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk he, die petten. Daarom expres een foto gemaakt. We weten z'n maat niet, anders zouden we er een meenemen!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.