vrijdag 8 augustus 2014

The road to Sneem...

De blog plaatste ik gisteren overdag al, omdat 's avonds alle gasten zaten te internetten en het dan heel lang duurt voordat er een foto geupload is. En aangezien onze volgers graag veel foto's willen, werk ik daar natuurlijk graag aan mee ;-)

Gisteren hadden we echt een wandeldag. Aan het eind van de middag maakten Arjen, Tanja en ik nog een rondje door Ballycotton, waar we o.a. de Catholic Church fotografeerden en een leuk straatje met gekleurde huisjes.



's Avonds aten we een hapje op het terras. Deze keer geen pork belly voor mij (daar had ik mijn buik dan weer van vol) en maakten we onze ober redelijk zenuwachtig (het is maar goed dat hij ons niet kon verstaan ;-). Na het eten pakten we onze spullen in en gingen redelijk op tijd naar bed (alhoewel ik dat van de rest eigenlijk niet weet, maar het was verstandig geweest als ze dat gedaan hadden...).

Vanochtend gingen Tanja en ik, ondanks de dreigende regenbui, toch nog een klein rondje wandelen, deze keer rond de kerk.



We hielden het droog en waren op tijd voor het ontbijt binnen. Ik nam opnieuw porridge en ook Jan waagde het. Arjen hield het bij het Irish breakfast en de rest nam wederom pancakes.

Om 9.45 uur verlieten we het Ballycotton Bayview Hotel. Het is echt een aanrader, mocht je ooit in de buurt komen!
De route van vandaag was ongeveer 2 uur rijden, daarom besloten we een toeristische route te nemen, die uiteindelijk wel heel toeristisch werd...

Onze eerste stop was in Cork. Deze stad dankt zijn naam aan het moerasgebied langs de rivier de Lee - de Ierse naam Corcaigh betekent moeras - waar de heilige Fin Barre omstreeks 650 een klooster stichtte. We parkeerden in St. Patrick Street, bekeken enkele winkels en dronken koffie in een restaurantje in The English Market, een overdekte groenten- en fruitmarkt uit 1610.








Het leek ons wel leuk om ook nog een stukje van de zuidkust van Ierland te bekijken. Helaas konden we daardoor niet naar Blarney Castle. In dit kasteel bevindt zich de Blarney Stone. Het kussen van deze steen is een eeuwenoude traditie, je schijnt er wonderlijk welbespraakt van te worden. Voor de rest van the family was dat dan ook niet nodig, maar ik voel het wel als een gemiste kans ;-)


Onze volgende stop was Drombeg Stone Circle. In de regio County Cork zijn veel steencirkels, maar dit is de mooiste. Deze cirkel uit de bronstijd (ca. 1100 - 800 v. C.) bestaat uit 17 rechtopstaande stenen en heeft een doorsnede van 9,5 meter. In de winter vallen, vlak voor de zon achter de horizon verdwijnt, de stralen precies op de platte altaarsteen tegenover de ingang. Naast de steencirkel zijn er ook nog restanten van 2 hutten en een fulacht fiadh (waarschijnlijk een plaats om te koken).



 Vervolgens ging de reis naar Glandore, waar we bij Hayes' Bar een sandwich aten, lekker in de zon met uitzicht op de Glandore Bay.



We reden binnendoor via Union Hall naar Castletownshend, waar we van een heel steil weggetje afreden. Zo steil heb ik ze nog niet eerder gezien. Om de snelheid te remmen staat er een enorme boom in het midden van de weg. Beneden kwamen we bij een haventje en konden we niet verder, dus we moesten ook weer omhoog... (op de foto's is het niet te zien).



Uiteindelijk kwamen we bij een mooi uitzichtpunt terecht, waar we over de Celtic Sea uitkeken.



Ondertussen was het 14.30 uur geweest en waren we nog ruim 100 km. van onze bestemming verwijderd. Niet echt ver zou je zeggen, maar in dit gebied ontbreken doorgaande wegen, en daardoor zouden we nog ong. 2 uur over deze afstand doen. De wegen zijn soms heel smal, met allemaal bochten en af en toe zelfs een wegversmalling en toch mag je er 100 km/uur rijden... Onverantwoord! 50 km. was soms zelf al te hard. En op de stukken waar we wel wat harder konden, hadden we helaas andere 'ophouders' voor ons.


Onderweg passeerden we nog veel mooie plekken en leuke gekleurde huisjes, maar we namen niet de tijd om te stoppen.




Daarom maar even een foto van internet geplukt van de Caha Pass, want dat was toch best wel bijzonder.


We maakten, om vermoeidheid bij de chauffeurs te voorkomen, uiteindelijk toch nog een koffiestop bij Molly's Gallivan's Old Tearoom... 



...en daarna reden we verder naar ons onderkomen voor de komende nacht: Parknasilla in Sneem.
Morgen verkassen we weer naar Kenmare (slechts 20 minuten rijden) waar we een week in een huisje zitten. Hoe het daar met de wifi zit, geen idee! Jullie zullen het wel merken.

1 opmerking:

  1. Dát was een mooie dag Betty! Wat is die reis van jullie de moeite waard! En een heerlijke sfeer in dat land. De Stone Circle, de Celtic Sea, de Caha Pass, maar ook die gekleurde huizen en de Old Tearoom, het komt op de foto's allemaal even schilderachtig over. En weer zo ongerept. Hier móet je wel op uitrusten, kan ik me zo voorstellen...! Heej maar wat gaat zo'n week snel hè? Ik hoop dat de komende week minstens zo goed bevalt dan deze eerste!! Good night!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.