zaterdag 23 augustus 2014

Op weg naar huis...

Vrijdagochtend werden we rond 5.30 uur gewekt door een of andere enthousiasteling die zei: 'This is your wake-up call...' Om 6.30 uur zouden we aankomen in Birkenhead en dan moesten we ook gelijk van boord. Op deze boot was er geen ontbijtzaal, maar je kon wat te eten in je hut laten bezorgen. We vonden het allemaal wel erg vroeg, dus besloten om een stukje te rijden en onderweg te ontbijten.
De reis verliep erg voorspoedig. Rond de middag waren we al in Cambridge.
Omdat we toch tijd genoeg hadden (we moesten uiterlijk 22.30 uur in Harwich zijn), stopten we hier.
We lunchten gezellig op het terras bij Auntie's en gingen daarna de stad verkennen.






Cambridge is al sinds de Romeinse tijd een belangrijke stad vanwege zijn ligging aan de rivier de Cam. In de 11e eeuw begonnen religieuze ordes zich in de stad te vestigen en in 1209 vestigde zich een groep theologen (die zich na een conflict hadden afgescheiden van de Oxford University...)
Cambridge is nog steeds een universiteitsstad en telt 31 colleges. De oudste is uit 1284 en de nieuwste uit 1979.









De oudere colleges liggen vooral in het stadscentrum. De universiteitsgebouwen liggen rond een plein, een court, en bestaan uit verschillende bouwstijlen van middeleeuws tot hedendaags. En dat is op de foto's wel te zien!









Wij bezochten het St. John's College, dat op beide oevers van de rivier ligt. De gebouwen zijn met elkaar verbonden door middel van een brug. Dit wordt de Bridge of Sighs genoemd (de brug der zuchten) en is een kopie van de bekende Venetiaanse brug.



We liepen ook nog langs het Magdalene College, gesticht in 1482. Dit college was het laatste waar alleen mannelijke studenten werden toegelaten. Vrouwen zijn hier pas sinds 1987 welkom!


Punteren op de rivier de Cam is een geliefde bezigheid. Op straat word je dan ook voortdurend door studenten aangesproken die je zo'n boottochtje willen aansmeren. Het is een platte boot waar de passagiers inzitten en de 'bestuurder' achterop staat en met een lange stok de boot vooruit moet duwen. Je kunt er een begeleider bij krijgen, maar je kunt het ook zelf doen. We hebben een poosje staan toekijken, maar dat valt nog niet mee.


Rond 15.30 uur vertrokken we voor het laatste stukje van de reis.
In Harwich is niet zoveel te beleven. We keken wat rond bij de haven en aten een hapje.



Om 19.30 uur zagen we de Stena Line Hollandica de haven binnen varen.



Omdat het zo langzamerhand donker en kouder werd, gingen we alvast maar richting de boot en we waren zeker niet de eersten!
 De mensen in de Audi werden nog ondervraagd of ze verdachte pakketjes hadden aangenomen en wapens/messen bij zich hadden. Gelukkig werden ze op hun eerlijke gezichten vertrouwd en mochten ook doorrijden. Tegen 21.30 uur konden we inschepen.

Om 6.30 uur (Nederlandse tijd!) werden we gewekt. Tegen 7.00 uur zaten we aan het ontbijt en voeren we de haven van Hoek-van-Holland binnen. Omdat we op het bovendek geparkeerd stonden, moesten we een tijd wachten voordat we eraf konden. Gelukkig hadden we wel wat te zien. Een groep fietsers kwam met dezelfde vaart weer terug de boot opgereden toen een enorme regenbui zich op hen stortte. Welkom in Nederland...
Bij de douane konden we na de paspoortcontrole ook gewoon verder. En om 9.15 uur waren we allemaal weer thuis!

Bedankt voor het meelezen!
@Tanja: bedankt voor de foto's en fotobewerking, dit kostte, dankzij de geweldige wifi, vaak enorm veel tijd en geduld...; @Jan: bedankt voor het schrijven van de zondagse teksten en ook die over de toestanden in Belfast; @Arjen: bedankt voor het maken & mailen van foto's.
Ik wilde eindigen met: zonder jullie was deze blog nooit tot stand gekomen, maar vind dat zo tranentrekkend, dat ik het toch maar niet doe ;-)

2 opmerkingen:

  1. Ooh Betty! En anderen natuurlijk ook. Weer veilig terug in Middelharnis? En in Dordt. Wat gaan 'n paar van die weken toch ontzettend hard hè? Maar wat hebben jullie veel moois gezien. En wij dankzij jullie ook! Ik heb op afstand 'n beetje met je meegenoten, Betty! Dát zijn indrukwekkende 'schoolgebouwen' daar, in Cambridge! Daar valt zelfs de PM bij in 't niet... ;) Vind je 't jammer Betty, dat 't er weer op zit. Enerzijds vast wel, denk ik, maar jou kennende weet ik haast zeker dat je zegt: 'nou, nu ik thuis ben is 't ook weer goed hoor'. Eigenlijk vind ik 't zelf wel jammer dat je weer terug bent, al klinkt dat 'n beetje raar misschien, maar nu zijn je dagelijkse verslagen helaas ook weer voorbij... Of je moet na vandaag gewoon verder gaan...? In ieder geval heel erg bedankt voor je verhalen. En Tanja voor je fantastische foto's! Je doet dit echt heel goed! En nu, Betty? Moet je komende week al weer aan 't werk, of mag je net als ik nog een week van je vrijheid genieten? Hopelijk tot gauw weer 'ns!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo, Dat hebben jullie nog snel voor elkaar, die twee laatste en best drukke dagen hier verslaan.
    Volgend jaar toch maar dat rondje Frankrijk, Zwitserland, Polen enz? Dan zie ik mijn geliefde landje ook nog eens door jullie ogen terug ;-)
    Wij hebben weer genoten van de hele reis dus ga zo door, groeten aan iedereen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.