dinsdag 25 juli 2023

Oxford

Vandaag bezochten we Oxford. Dat is nog een stukje rijden vanuit Cirencester, maar wel te doen (50 minuten). Onze weg door het verder glooiende land bracht ons ook in dit niet heel diepe maar wel steile dal: zowel erin als eruit is de helling van de weg 14%.



Oxford was zonovergoten vandaag. Extra druk ook vanwege de graduation ceremony voor de afgestudeerde studenten en hun familie. Je zag ze overal in hun formele kleding met baret. 


We namen de hop-on-hop-off-bus. Zo'n rode, waar je korting zou kunnen krijgen op vertoon van de tickets uit een andere stad, maar ja, waar zijn die als je ze nodig hebt?


De eerste chauffeur die we troffen bleek Nederlander te zijn. Hij legde ons uit dat bij de ticketprijs een stadswandeling met gids van 45 minuten inbegrepen was voor de straatjes waar de bus niet in kan. Daarvan maakten we dankbaar gebruik. We zijn dus letterlijk langs alle hoogtepunten gekomen, met uitleg welke bekende Brit waar gewoond of gestudeerd heeft. Al het gehoorde herhalen zit er niet in, een fotoimpressie wel. 














C.S. Lewis woonde en werkte decennia in Oxford. Hij was naast zijn wetenschappelijke werk actief in St. Mary's Church. Tegenover een uitgang van die kerk bevindt zich een deur met daarop een woeste kop, daarnaast wezens die wel een beetje op faunen (of is het fauns?) lijken en daar vlakbij staat een lantaarnpaal. Volgens de overlevering stapte Lewis hier op een besneeuwde zondag in 1950 langs en ontstonden zo in zijn hoofd de beelden van Aslan, Mr. Tumnus en de lantaarnpaal uit "De Leeuw, de Heks en de Kleerkast".



Na nog wat struinen langs winkels en een hapje fast food bezochten we om 18 uur de Choral Evensong in Christ Church Cathedral. 







We dachten net op tijd te zijn. Maar we hadden 5 minuten over, want de dienst begint al eeuwen om 18.00 uur Oxfordse tijd, en die is 5 minuten later dan de GMT. Dat die oude tijdzone al lang is afgeschaft, maakt niet uit. Over vasthouden aan traditie gesproken. Verder was het, ook traditioneel, ontroerend mooi, de grotendeels gezongen liturgie van deze dienst. Onder de indruk liepen we de kerk weer uit en keerden terug naar Cirencester. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.