dinsdag 18 juli 2023

Cykling i København

 Rond 8.30 uur verlieten we hotel Sankt Annæ op zoek naar een lekker ontbijt. Dat vonden we bij Parterre, in de wijk Christianshavn.



Na het ontbijt kochten we nog wat appels en water in de supermarkt en huurden bij ons eigen hotels twee fietsen voor een hele dag. Met m'n telefoon met routeplanner in m'n jaszak en het geluid op standje max zou het goed moeten komen.


We fietsten zo'n 20 minuten richting Superkilen, een park in de wijk Nørrebro. Het park is ontworpen om migranten en de lokale bevolking samen te brengen en daarbij tolerantie en eenheid te bevorderen. In deze wijk wonen nl. mensen met wel 60 verschillende nationaliteiten.


Na dit uitstapje, fietsten we weer terug naar het Indre By en was de Rundetaarn onze volgende stop.


De Rundetaarn, of wel ronde toren, heeft een hoogte van 35 meter. In deze toren zijn geen trappen (nou ja, bijna bovenaan een klein stukje) maar een oplopend pad dat in iets meer dan 7 windingen om de holle kern naar boven loopt. 


Op de voorzijde van de toren staat een vergulde rebus. Men gaat er vanuit dat er staat: Leid God de juiste leer en rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde koning Christian IV, 1642.


In 1716 bezocht de Russische tsaar, Peter de Grote, de toren. Hij ging te paard naar boven, zijn vrouw volgde in een koets.


Boven een prachtig uitzicht over de stad!





Om 12.00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats bij het paleis Amalienborg. Als de koningin thuis is, gaat dit met veel ceremonieel gepaard. Vandaag was ze er blijkbaar niet. Door de gigantische drukte konden we er sowieso weinig van zien. Het duurde vooral erg lang ;-)


Inmiddels hadden we wel weer trek gekregen. We fietsten naar de hippe wijk Christianshavn waar we tussen oude pakhuizen en coole containerkraampjes van een lunch genoten.


Nog een stukje verder naar het noorden is de jongste creatievenwijk Refshaleøen. Op een oud industrieterrein is de Copenhagen Street Food - Reffen te vinden met 50 multiculti-eetstandjes en ambachtslieden in een oude fabriekshal met daaromheen een anarchistisch aandoend containerdorp. Leuk om even rond te lopen.







Van een heel andere orde is Noma, een restaurant met maar liefst 3 Michelin sterren!
Gemiddelde wachttijd voor reserveren is 6 maanden. En de prijzen zijn ook niet gering: 3950 DKK per persoon, omgerekend 530,00 euro. En dat is dan alleen het eten. We fietsen maar snel door ;-)






Een bekende toren! De Vor Frelsers Kirke: rond de spits loopt de wenteltrap aan de buitenkant. Tanja, Jan en ik klommen hier 7 jaar geleden naar boven!


Ook kwamen we nog langs Christiania: een vrijstad die in 1971 door krakers werd gesticht op een verlaten kazerneterrein. Nu wonen er op 34 ha 900 mensen. Terwijl Kopenhagen statistisch gezien jonger wordt, veroudert Christiania. De gemiddelde leeftijd nadert inmiddels de 50.
In Pusher Street, de hoofdstraat, worden zowel ruwe ingrediënten als kant-en-klare joints openlijk aangeboden. Niet legaal uiteraard, maar het wordt gedoogd.
Wij lieten het verder links liggen.


Onze laatste stop was bij de Cirkelbroen, een fiets- en voetgangersbrug, bestaand uit 5 ronde 'dekken' en opgehangen aan metalen kabels die op masten van schepen lijken. 





En ook de 'zelfie' is vandaag weer gelukt!


We parkeerden onze fietsen voor het hotel en puften nog even uit op het terras van Joe & the Juice.


Vanavond aten we een hapje bij de Italiaan en zaten we daarna nog een poosje te lezen op de 'kissing stairs' aan de haven.



Welterusten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.