zaterdag 30 juli 2016

Kyststien & Lista Fyr (coastal path & Lista lighthouse)

Vanochtend spraken Tanja en ik om 8.15 uur af en liepen we een rondje over het park: (een gedeelte van) the adventure trail.








Hier en daar staan informatieborden en zodoende leerden we dat er in de 18e en 19e eeuw een levendige handel was tussen Spind Fjord en Europa. Met name Nederland werd genoemd i.v.m. de handel in vis en levende kreeften. In goede jaren werden er 70.000 tot 80.000 kreeften in de Farsund regio opgevist en verhandeld.
Als ballast namen de zeilschepen uit Nederland dakpannen mee en zodoende ontstond er handel waarbij een bepaald aantal dakpannen voor een kreeft betaald werd. Sommige van deze Old Dutch tiles werden lobster tiles genoemd. Een aantal van deze tiles liggen nu nog op het dakje van het kayakhuis.


Na het ontbijt vertrokken we zo rond 10.15 uur richting de stranden van Huseby. Hier liepen we over de kyststien, wat zoveel betekent als kustwandelpad.








In dit gebied zouden we graven uit de Steentijd kunnen aantreffen, dus beklommen we zelfs een heuvel om er even boven op te kijken. Wellicht was hier ooit een grafheuvel, maar ook de Duitsers hebben deze heuvel in WW II weten te vinden, gezien de grote plakken beton die we boven aantroffen.



Ook kwamen we nog langs een plek waar in de 17e of 18e eeuw stokvis te drogen werd gelegd. De rijen stenen waarop dit gebeurde, waren er nog.


Daarna reden we verder in westelijke richting naar Lista Fyr, de vuurtoren van Lista. Hoe dichter je bij Lista komt, hoe meer de kust veranderd in een vlakke landbouwstreek met duinen en strand.
De kust oogt lieflijker dan elders in Noorwegen, maar dat is schijn. Juist op deze plaats liepen talloze schepen vast. Daarom werd in 1836 een granieten vuurtoren van maar liefst 34 meter hoog neergezet. Veel hielp dat niet, omdat de scheepvaart moeite had de verschillende vuurbakens uit elkaar te houden. Op een steenworp afstand van elkaar werden er daarom nog twee vuurtoren neergezet. Nieuwe seintechnieken maakten twee van de drie vuurtorens overbodig.

  


Matt en Lau beklommen de toren: 137 treden enkele reis.






Daarna gingen we gescheiden verder: Arjen, Matt, Lau en Freek gingen terug naar het vakantiepark om te kayakken op het fjord.

Jan, Tanja en ik dronken op een terrasje in de zon een bakje koffie en bezochten daarna in Vanse de Trunken-winkel, hier verkopen ze voornamelijk Amerikaanse huisdecoratie en meubelen.
Na de Tweede Wereldoorlog emigreerden veel mensen uit Lista naar Amerika, om in de jaren ’60 weer terug te komen met Amerikaanse invloeden. De straat waaraan de winkel staat heet zelfs(waarschijnlijk wel onofficieel) Brooklyn Square. 


In de omgeving zijn op diverse plaatsen rotstekeningen te zien. O.a. bij Kviljo is er een grote steen waarop tekeningen uit de bronstijd te zien zouden zijn: 13 tekeningen van schepen en wel 60 cupmarks. Tanja en ik keken heel goed, maar konden ze niet echt vinden. De bronstijd is natuurlijk ook wel even geleden, dus daar lag het vast aan.




Daarna reden we door naar de supermarkt in Farsund en vulden onze voorraden aan.
De zeevruchtenafdeling sloegen we over ;-)





Ondertussen amuseerde de rest van de familie zich op en in het water.






En waren ze getuige van het aanleggen en opstijgen van een watervliegtuig.



Tot morgen!

4 opmerkingen:

  1. Hallo vakantiegangers. Ik durf bijna geen commentaartje meer te te schrijven, alles verdwijnt weer? spookt het bij jullie? Verder natuurlijk fijn om mee te kijken, ik hoop dat er ook nog wat griezelige hoogten aan te pas komen, maar wacht af. Je tante

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Morgen reizen we verder landinwaarts, dus die hoogteverschillen komen er aan! Groeten!

      Verwijderen
  2. P.s vergeet ik van schrik wat, die paarse kwal!! Mooi! doeiii

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Erg leuk weer om te lezen! Mooie omgeving!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.