donderdag 28 juli 2016

Lyngør

Het einde van de 48 uur internet is in zicht, deze blog ga ik dus even met een noodgang in elkaar zetten ;-)

De huurtijd van de boot liep tot vanochtend 10.00 uur. Dus toen Tanja en ik van onze wandeling terug kwamen, kochten we broodjes in de parkwinkel en gingen Arjen, Lau, Matt en Freek eerst nog een rondje varen.






De rest ontbeet lekker rustig op het terras. Het beloofde een mooie dag te worden.
We besloten dan ook een buitenactiviteit te gaan doen en het eilandje Lyngør te bezoeken. Hoewel dit eiland op een steenworp afstand (in dit geval 5 minuten varen) van het vasteland ligt, is er nog steeds geen brugverbinding.


We reden dus naar Gjerving, waar de boot vertrekt, en parkeerden daar de auto's.
In het zonnetje wachten we op de kade op de watertaxi.






Het eiland is verboden voor motorvoertuigen. En dat is wel te begrijpen, want er zijn alleen maar wandelpaden en geen wegen. In 1991 won het eiland trouwens de prijs voor 'het best bewaarde dorp'.



Aan het begin van de 19e eeuw beleefde het eiland een sterke opleving in de bouw. In de kleine haven lagen vaak meer dan honderd boten. De rijk versierde huizen getuigden van de welvaart van de eilandbewoners. In het begin van de 20e eeuw ging het bergafwaarts: de tijd van de zeilschepen was voorbij en de kleine eilanden raakte in de vergetelheid. Veel mensen trokken weg en de huizen werden bouwvallig. Nu wonen er weer ongeveer 100 mensen en is er een school en een winkel.



Bezoekers kunnen op de panoramaweg, die zich tussen de huizen doorslingert, een beetje meegenieten van het idyllische eiland.






En dat deden wij dan ook. We beklommen het Vakthuset, van waaraf de zee te zien is.


In 1812 was Lyngør het toneel van een bloedige zeeslag toen het Deens-Noorse fregat Najaden door het Engelse schip Dictator tot zinken werd gebracht.

Hieronder een optische telegraaf die gebruikt werd tijdens de Napoleontische oorlogen.








Na een kleine twee uur waren we uitgekeken. Tijdens het wachten op de boot, vermaakten we ons op de aanlegsteiger met het maken van selfies en andere foto's ;-)















Rond 15.00 uur waren we weer op het vaste land en dronken nog een bakje koffie.
Daarna reden we terug naar het vakantiepark, relaxten wat in de zon, aten een hapje en pakken ondertussen onze spullen weer bij elkaar.
Morgen vertrekken we naar Farsund!

1 opmerking:

  1. Ha fijn, meer natuur dan steden en grote gebouwen, gek, maar die doen me weinig, hoe mooi het bouwwerk ook is. Het weer ziet er intussen beter uit op de foto's. Ik ga weer een googelen hoe de reis precies gaat, veel plezier en tot de volgende keer.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.